Часто річковою рибою нехтують, віддаючи весь улов коту або банально смажать на сковороді. Цим самим господині позбавляють себе смачних страв, які можна приготувати з річкової риби. Ви коли небудь пробували ікру карася, тільки не смажену, а солону? Так, ікру карася можна засолити так само, як і ікру лосося, або іншої цінної промислової риби. Проблема лише в обсягах ікри. У наших водоймах виловлюють карасів вагою від 0,5 кг до 5 кг і тут вже як пощастить з уловом. З одного карася можна взяти 500 або 50 грам ікри. Але, в будь-якому випадку, навіть, якщо ви набрали ікри на один бутерброд, варто спробувати її засолити.
Інгредієнти: Ікра карася, Рослинна олія, Сіль
Акуратно розкрийте черевце карасика і витягніть мішечок з ікрою.
Виделкою або гострим ножем зробіть в цьому мішечку кілька прорізів і покладіть ікру в миску.
Закип’ятіть воду в окремій каструлі і посоліть її. При бажанні, можна додати пару горошин перцю або лаврового листа, але це не обов’язково, на відміну від солі.
- На кожен літр води потрібно дві повні (з гіркою) ложки солі.
Розведіть сіль і залийте гарячим розсолом ікру. Плівкові мішечки зіжмуться і звільнять ікринки. Ці плівочки потрібно зловити і вийняти. Зробити це можна виделкою або міксером. Збийте воду з ікрою міксером і все плівочки намотаються на віночки.
Ікринки у карася дрібні і для їх засолювання досить потримати ікру в гарячій соленій воді 30-40 хвилин. Після охолодження розсолу треба знову активно перемішайте його виделкою, щоб утворився вихор. Коли ікринки почнуть осідати на дно, акуратно злийте воду і додайте в каструлю холодної води. Знову перемішайте воду і злийте. Коли вода стане прозорою, промивання можна закінчувати. Викладіть ікру карася в складену вдвічі марлю, зав’яжіть мішечком і підвісьте його над раковиною, щоб зайва вода стекла.
Коли з мішечка перестане капати, перекладіть ікру в баночку і додайте олію. На 100 гр ікри достатньо додати 1 столову ложку.
Перемішайте олію з ікрою, закрийте баночку кришкою і дайте ікрі дозріти протягом 2-3 годин. У холодильнику солона ікра карася може зберігатися не менше місяця, якщо дотримуватися технології приготування і температурного режиму зберігання. Спробуйте засолити ікру карася в домашніх умовах і, можливо, це стане вашою улюбленою стравою.
Дивіться на відео, як засолити ікру карася та карпа простим способом правильно і смачно: