Бувалі рибалки ніколи не викинуть уклейку, і не пустять її на приманку для більш великої риби. Незважаючи на її невеликий розмір, уклейка має гарні смакові якості. Уклейку готують «як шпроти», «як кільку», або в’ялять її. Розглянемо рецепт, як засолити уклейку. Після цього, її можна в’ялити, або їсти, як кільку.
Інгредієнти: Сіль, Спеції, Уклейка, Цукор
Як і будь-яку рибу, уклейку перед приготуванням потрібно вимити. Луска у цієї рибки знімається навіть при простому дотику рук, так що, особливо перейматися не доведеться. Для очищення уклейки від луски, використовуйте той же спосіб, що і при чищенні молодої картоплі. Засипте уклейку в поліетиленовий пакет, додайте жменю крупної солі, і гарненько потрясіть пакет, злегка потираючи рибу, але не придавлюючи її.
Після цього, промийте рибку, і ви побачите, що риба буде чистенькою, без єдиної лусочки.
Потрошити уклейку не обов’язково, як і видаляти голову. Тут засолювання мало відрізняється від засолювання кільки.
На 1 кг уклейки потрібно:
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- Спеції: гірчиця, тмин, перець, лавровий лист, або інші спеції, які є під рукою.
Викладіть уклейку в ємність для засолювання, додайте спеції, цукор і сіль. Перемішайте, розрівняйте, і прикрийте ємність харчовою плівкою.
Залиште уклейку засолюватись при кімнатній температурі 4-6 годин, після чого, приберіть її в холодильник ще на добу.
Уклейка при засолюванні активно пускає сік, і подальше засолювання відбувається у власному соку. Зливати його не потрібно, так риба засолиться більш рівномірно.
Якщо ж уклейка засолюється для в’ялення, сік потрібно зливати кожні дві години, або заздалегідь укладати її в ємність з отворами для зливу рідини.
Дивіться відео, як солити уклейку в домашніх умовах: