Шипшинові кущі можна зустріти на чагарниках, а дехто їх садить спеціально біля дому для окраси, і не тільки. Рослина цінується через свої корисні властивості. Крім того, вона унікальна в тому плані, що всі її органи використовують, як лікарський засіб (найчастіше плоди) чи оригінальний кулінарний складник. Шипшинові квіти збирають для корисних цілей найрідше, тому що рослина цвіте не довго. Ароматні пелюстки цього куща застосовують для приготування справжньої смакоти – шипшинового варення. Звичайно ж, придбати його можна й в магазині, правда, по досить великій ціні. Але існує багато доступних рецептів приготування цього незвичного десерту. Отож, ознайомившись з усіма тонкощами в цій справі, у кожної господині вийде здивувати рідних неймовірно ароматним та апетитним шипшиновим варенням.
Інгредієнти: Вода, Лимонна кислота, Пелюстки шипшини, Сік лимона, Цукор
Зміст
Правила збору та обробки шипшинових пелюсток
Шипшину краще шукати в лісі на сонячних галявинах, там вона чистіша, проте в чагарниках міста вона також росте, але варто звернути увагу, чи нема неподалік якого-небудь промислового підприємства чи проїжджої частини.
Найкращий час для збору шипшинових квітів – це період активного цвітіння куща (червень). Головне, щоб бутон був повністю розкритий. Також важливо збирати їх зранку, після того як спаде роса, в цей момент вони мають насичений аромат. Яскраво-рожеві суцвіття вважаються найбільш запашними. Квіти, що прив’яли, краще не збирати. Вони мають мало соку.
Після збору, кожне суцвіття потрібно розібрати на пелюстки. Рожевий складник смачного десерту варто сполоснути в холодній воді, щоб позбутися пилу та пилку, та струсити, щоб на ньому не залишалася зайва волога.
Варіанти приготування варення з пелюсток шипшини
З цілих пелюсток
100 грамів пелюсток шипшини слід помістити в широке сито та опустити на 5 хвилин в кип’яток (750 мл води). Після цього їх треба опустити в дуже холодну воду, таким чином вдасться зупинити процес теплової обробки.
Воду, де бланшувалися квіти, зливати не потрібно. Вона буде основою для цукрового сиропу. В кип’яток треба додати 900 грамів цукрового піску та проварити його 5-7 хвилин.
Потім до киплячого сиропу необхідно помістити пелюстки, довести все кипіння та варити отриману масу 10 хвилин. Коли залишиться хвилина до вимкнення плити до варення слід додати розведену (так вона швидше розчиниться) в невеликій кількості (2 ст. л.) води лимонну кислоту (2 гр).
Готовий десерт варто накрити чистим рушником і почекати 3-4 години, щоб настоявся. Коли варення остигне, його можна розкладати в стерильні баночки та закрити металевими пропареними кришками.
З розтертих з цукром пелюсток
На 100 грамів пелюсток потрібно взяти таку ж кількість цукру та перетерти суміш, до однорідної консистенції.
До цього на вогонь треба поставити варити сироп з 500 грамів цукрового піску та 200 мілілітрів води.
Готовий розчин води з цукром буде трохи густим. До нього потрібно додати перетерту квіткову масу та варити 10 хвилин. Цього часу вистачить, щоб варення приготувалося. Після цього воно повинно настоятися декілька годин на кухні. Потім його можна фасувати в скляну стерилізовану тару.
З лимонним соком
500 грамів цукрового піску та 200 грамів шипшинових пелюсток потрібно перетерти та залишити на 30 хвилин.
За цей час слід з’єднати цукор (1 кг) і воду (600 мл) та зварити сироп (5 хв на середньому вогні).
Потім до киплячого розчину можна закласти перетерті пелюстки. Варення буде готовим через 25 хвилин.
Насамкінець (на 24-ій хвилині) до солодкої маси необхідно влити лимонний сік (з половинки цитрусу). Рівно через хвилину плиту слід вимкнути.
Варення з пелюсток без варіння
Таке варення є найкориснішим. Щоб його приготувати треба взяти шипшинові пелюстки та цукор, пропорція яких повинна становити 2:1. Складники можна перетерти руками або, скориставшись ступкою. Відтак, отриману масу можна розкладати в стерильну скляну тару та залишати на кухні на 5-6 годин, щоб розчинився цукор.
Потім варення варто поставити зберігатися в холодильник.
Регіна Арніка пропонує дбайливим господиням взяти до уваги її рецепт варення з шипшинових пелюсток:
Терміни зберігання шипшинового варення
У випадку, якщо варення варилося та було поміщене в простерилізовані банки, його можна зберігати в прохолодному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені, один рік. Сирі перетерті пелюстки можуть зберігатися в холодильнику (з позначкою +) не більше 1-2 місяців.
Варто зауважити, що смак варення буде достатньо насиченим не відразу, а тільки через декілька тижнів після приготування.