Як приготувати варення з меліси на зиму - рецепт зеленого трав'яного варення з лимоном

Як приготувати варення з меліси на зиму – рецепт зеленого трав’яного варення з лимоном

Меліса (лимонна м’ята) вже давно вийшла за рамки тільки лікарських трав. Її активно використовують у кулінарії для ароматизації м’ясних страв, напоїв і десертів. Одним з таких десертів є варення з меліси. Це варення досить універсальне. Воно підійде і для тостів, і для коктейлів, і просто для прикраси десертів.

У меліси є лише один недолік – це практично повна відсутність смаку. Запах божественний, така собі легка суміш лимона з м’ятою, і при цьому гіркуватий присмак. Тому, щоб варення вийшло смачним, ароматним і красивим, доведеться трохи хитрувати.

Кількість меліси довільна, адже вам потрібен не концентрат, а їстівне варення, яке можна їсти навіть ложкою?

На 0,5 л. води:

  • 250 гр. меліси;
  • 1,5 кг цукру;
  • 2 великих лимона;
  • Барвник харчовий «смарагдовий» (за бажанням).

Відвар меліси сам по собі має жовтувато-коричневий колір, і якщо ви хочете варення як на картинці, його доведеться підфарбовувати.

Промийте м’яту під проточною холодною водою. Наріжте листя, разом із стеблами, або порвіть руками і складіть в каструлю.

Наріжте лимон разом зі шкіркою. Розміри шматочків не принципові, просто наріжте, як вам зручно. Помістіть лимон в каструлю слідом за мелісою.

Залийте мелісу з лимоном водою і поставте каструлю на вогонь. Як тільки вода закипить, вимикайте газ і прибирайте каструлю з плити. Накрийте її кришкою і нехай відвар настоїться не менше 4 годин.

Процідіть відвар. Листя меліси і лимон можна викидати, вони вже віддали все, що могли.

Засипте в відвар меліси весь цукор і поставте каструлю на вогонь. Довго варити варення не можна, щоб не вивітрився запах. Дочекайтеся, поки цукор повністю розчинитися, плюс 10 хвилин. Якщо вам здається, що варення все ще рідке, можна додати в нього трохи пектину і барвника, якщо ви вирішили отримати гарне, зелене варення.

Розлийте гаряче варення в невеликі стерильні банки, і закрийте їх. Укутувати немає необхідності, як і створювати особливі умови зберігання. Варення з меліси може стояти 2-3 роки і лише засахариться.

Як приготувати варення з м’яти без варіння, дивіться на відео: