Багато сперечаються, є фініки ліками, або ласощами? Але, це пусті балачки, адже немає нічого поганого в тому, що ласощі бувають неймовірно корисними. Для приготування варення з фініків, головне – це підібрати правильні фініки, не оброблені хімікатами і консервантами, інакше вони зведуть нанівець всю користь фініків.
Інгредієнти: Груші, Фініки, Цукор, Яблука
Фініки – це південна рослина, але на жаль, термін зберігання свіжих плодів вкрай малий. Найчастіше ми бачимо в магазинах в’ялені фініки, але це не біда, варення можна варити як зі свіжих фініків, так і з в’ялених.
Варення з фініків – класичний рецепт
Вимийте фініки під проточною холодною водою. У хороших і правильно в’ялених фініках кісточка відділяється легко. М’якоть хоч і м’яка, але вона не зацукрована і не розповзається, так що, з чищенням не буде проблем.
На 1 кг очищених фініків потрібно:
- 1 літр води;
- 400 гр. цукру.
Хоча фініки і солодкі самі по собі, цукор необхідний, як стабілізатор і загусник.
З води і цукру зваріть сироп. Коли цукор повністю розчиниться, засипте в сироп фініки і варіть варення до потрібної густоти. В середньому, варення з фініків кип’ятять від 20 до 45 хвилин.
Розкладіть готове варення в банки і остудіть. Так як фініки доступні круглий рік, варення з них не варто заготовлювати про запас. Зберігайте баночки в холодильнику, щоб смачні і корисні ліки були у вас завжди під рукою.
Фініки шалено корисні, і рецептів приготування варення з них маса. Якщо кісточка з фініка видаляється легко, можна нафарширувати плід горіхами і зварити в сиропі, як в попередньому рецепті.
Крім того, що фініки корисні, вони настільки ж калорійні і багато варення їсти не можна, особливо людям з діабетом, або деякими проблемами шлунково-кишкового тракту. А що робити, якщо дуже хочеться фініків? Приготуйте варення з фініків з грушами і яблуками.
Варення з фініків з грушами і яблуками
- 1 кг очищених фініків;
- 1 кг яблук (бажано кислих);
- 1 кг груш;
- 1 кг цукру;
- 1 літр води.
Склад простий і його легко запам’ятати.
Очистіть груші з яблуками і наріжте їх часточками, або кубиками, як вам зручніше.
У глибоку каструлю засипте цукор, залийте воду, зверху зсипте інші інгредієнти і поставте на тихий вогонь. Варити варення потрібно в кілька підходів, тобто, проварити 5-10 хвилин – остудити. Знову проварити 5-10 хвилин – остудити. Таких підходів потрібно робити від 3 до 5, в залежності від бажаної густоти варення.
Варення з фініків з яблуками і грушами менш калорійне, але таке ж смачне і корисне. Воно додасть сили і посилить імунітет, що ніколи не буде зайвим.
Як приготувати варення з фініків і лимона, дивіться на відео: