Назва рослини “черемшина”, в першу чергу, асоціюється з буйним цвітінням весняних квітів, що мають дивовижний духмяний аромат. Але ж у черемшини чудові не тільки квіти, а і плоди. Тому якщо ви маєте на своїй ділянці черемшину – обов’язково збирайте її ягоди і варіть смачне ароматне варення. Зараз ми розкажемо три простих рецепти його приготування.
Зміст
Варення з цілих ягід черемхи
Черемшину спочатку треба перебрати, прибрати листочки, гілочки і сміття. Потім помийте її в воді з-під крану. Сушити черемху немає сенсу – кілька крапель води варенню не зашкодять.
На 1 кілограм ягід візьміть:
- 1 кілограм цукру;
- 100 грамів води.
Спочатку зваріть з цукру і води сироп. Коли побачите що цукор повністю розчинився – висипте в каструлю ягоди та вимкніть вогонь. Трохи струсніть та покрутіть каструлю, і лишіть її на деякий час, аби ягоди пустили сік.
Коли маса повністю охолоне, знову ввімкніть вогонь і варіть варення на маленькому вогні 60 хвилин. Потім розкладіть в чисті баночки.
Варення з перетертої черемшини з кісточками
Для цього рецепту візьміть:
- 1 кілограм черемшини;
- 1 кілограм цукру.
Це варення виходить дуже ніжним і кремоподібним, наче марципан.
Для рецепту ягоди треба хоч трошки обсушити. Тому після миття складіть їх в друшляк та дайте стекти.
Далі перекрутіть ягоди разом з кісточками на м’ясорубці 3-4 рази. Не пробуйте робити це блендером – агрегат не може впоратися з цупкою черемшиною.
Після цього додайте цукор, перемішайте, лишіть масу на годину, а потім ставте на маленький вогонь і варіть.
Маса постійно має трохи кипіти. Потримайте варення на вогні 60 хвилин, потім розкладіть його в попередньо стерилізовані банки.
Сире варення з черемшини – рецепт без варіння
Таке варення зберігається в холодильнику лише 6 місяців, але, на відміну від вареного, не втрачає жодної корисної властивості.
Для приготування вам знадобляться тільки ягоди і цукор в пропорції: 1 частина черемшини до 2-х цукру.
В цьому рецепті ягоди теж треба прокрутити в м’ясорубці 3-4 рази. Потім додайте цукор, дайте варенню настоятися при кімнатній температурі 1-2 години і можете розкладати в чисті баночки, закривати кришками та відправляти в холодильник на зберігання.
Багатьох турбує, що кісточки черемшини містять алкалоїди, які в організмі людини перетворюються в отруйну синильну кислоту. Це правда, але щоб відчути найлегші симптоми отруєння, треба за раз з’їсти літр варення з кісточками. Тому не хвилюйтеся і смакуйте такі чудові заготовки з черемшини.
А в цьому відео ви побачите ще один рецепт приготування варення: