Біла слива медова – досить цікавий сорт. Смакові якості білої сливи такі, що дозволяють приготувати з неї на зиму безліч різних заготовок і найцікавіші рецепти варення ми розглянемо тут. Умовно можна розділити варення з білої сливи медової на кілька різновидів. Вони різняться між собою смаком, способом приготування і зовнішнім виглядом.
Інгредієнти: Біла слива, Ваніль, Какао, Цукор
Зміст
Десертне варення з білої сливи без кісточок
Така заготовка більше нагадує фрукти в сиропі. Шматочки фруктів залишаються цілими і ними можна прикрашати десерти.
На 1 кг білої сливи потрібно:
- 1 кг цукру;
- 200 грам води;
- лимонна кислота і ваніль – за смаком.
Єдиний, він же головний, недолік білої сливи в тому, що у неї дуже погано видаляється кісточка і доведеться потрудитися, щоб її вирізати. Якщо не виходить виштовхнути кісточку паличкою, розріжте сливу навпіл і, таким чином, позбудьтеся від кісточки.
Засипте підготовлені сливи цукром і залиште їх на ніч, щоб вони пустили сік.
Ранком, влийте в каструлю 200 грам води і поставте варення на плиту. Варіть його на слабкому вогні до розчинення цукру, але не більше 5 хвилин.
Приберіть сливове варення з плити, дочекайтеся його охолодження, після чого, знову поставте каструлю на плиту, доведіть до кипіння, і знову приберіть ємність з плити.
Скільки таких підходів потрібно робити, залежить від соковитості і ступеня зрілості слив. Якщо плоди злегка недостиглі і щільні, вони дадуть мало соку і повільніше просочаться сиропом.
Орієнтуйтесь за станом сиропу. Коли ви побачите, що він схожий на рідкий мед, можна вважати, що варення зі слив готове і його можна розкладати в банки.
Простий рецепт варення з білих слив
Якщо ви любите намазувати варення на хліб, то цей рецепт для вас. Так як біла медова слива і так досить солодка, цукру до цієї заготовки можна брати поменше. На 1 кг слив достатньо 0,6 кг цукру.
Вимийте сливи і видаліть кісточки. У цьому випадку ви можете особливо не церемонитися – ріжте плоди так, як вам зручно.
Пересипте очищені дольки сливи цукром і залиште щоб виділився сік. Якщо соку дуже мало, долийте трохи води, але не більше 100 грам на зазначену кількість слив, інакше, варення вийде дуже рідким.
Далі, поставте каструлю на плиту, доведіть до кипіння і варіть на тихому вогні не менше 40 хвилин, розкладіть по банкам та закрутіть. Під час кипіння знімайте пінку, щоб варення з слив не закисло на зимовому зберіганні.
Варення Слива в шоколаді
Ця заготовка не просто варення, а справжній десерт для гурманів і ласунів. Варіантів приготування Сливи в шоколаді безліч. Як то заведено – у кожної господині рецепт. Один з цих рецептів, гарантовано перевірений на власному досвіді, я вам сьогодні і представляю.
- біла слива 1 кг;
- цукор 1 кг;
- какао порошок 200 грам;
- кориця, ваніль – за смаком.
Розріжте сливи навпіл і видаліть кісточки. Змішайте їх з половиною норми цукру, нехай сливи постоять ніч і гарненько пустять сік.
Коли соку буде досить, поставте каструлю на плиту на тихий вогонь і дочекайтесь поки цукор повністю розчиниться.
Цукор, що залишився, змішайте з какао-порошком і всипте його в каструлю з варенням. Якщо просто всипати какао в каструлю з варенням, воно візьметься грудочками і досягти рівномірності буде неможливо, тому і змішують какао-порошок окремо з цукром.
Помішуйте варення і кип’ятіть його хвилин 15-20. Після чого, швидко розкладіть його по банкам і закатайте. Таке шоколадно-сливове варення зберігається не гірше, ніж звичайне варення з сливи, а тому, відмінно підходить для зимового зберігання.
Класичний рецепт, як просто та правильно приготувати варення з білої сливи демонструє відео-рецепт.