Як приготувати цукати з дині на зиму: кращі рецепти цукатів з дині в домашніх умовах

Хто не любить диню?! Таких людей важко знайти. Все тому, що диня має унікальний солодкий смак. А що говорити про аромат – він унікальний серед інших ягід. Так, так – ви ж, пам’ятаєте, що це велика й дуже поживна ягідка. Приємно ласувати скибочкою дині влітку. Та кожен з нас замислювався над там, як зберегти диню для холодної пори року. Віднедавна, деякі господині придумали, як заготовлювати цей сонячний фантастичний десерт. Вони роблять з дині варення або цукати. Відкриваємо вам секрет, як заготовити динну м’якоту у вигляді цукатів.

Як правильно підготувати диню для цукатів

Для отримання цукатів вибирайте плоди дині з твердуватою солодкою частиною. Або — це трішки недозрілі дині, або –  є спеціальні сорти, що дуже довго залишаються тугенькими.

Отже, коли ви вибрали такі екземпляри, то ретельно помийте їх та зріжте шкірку й почистіть від насіння А те, що зосталося — поріжте невеликими шматочками.

Цукати з дині

На ваш вибір – заготовлення цукатів у кілька варіантів.

Варіант № 1.

Для цього способу приготуйте наступні складові:
1 кг дині, 1,2 кг цукру, 2 склянки води.

Воду закип’ятіть у металевій ємності, додайте цукор. Готуйте сироп до повного розчинення цукру. А потім опустіть в нього порізану диню та проварюйте 3 хв.

Цукати з дині

Вимикайте вогонь та хай ця суміш 12 годин ще настоюється. Повторити процесс “підігрівання-охолодження” до 3-4 разів.

Цукати з дині

Слідкуйте за тим, коли шматочки дині стануть прозорими. Потім вийміть їх із сиропу та потримайте у друшляку, щоб солодка рідина добре постікала. І переходьте до етапу висушування.

Варіант № 2.

Приготуйте такі інгредієнти: 3 столові ложки лимонного соку, 1 кг почищеної та порізаної дині, 1 кг цукру.

Диню засипати цукром і залишити на дві години. За цей час вона пустить сік.

Цукати з дині

Потім додайте лимонний сік та поставте на плиту для проварювання. Як закипить суміш, то витримуйте булькання лише 2 хвилини. Після цього  диня хай ще 8-10 годин настоюється. Повторіть такі маніпуляції до 4-5 разів.

Ви зрозумієте готовність дині по напівпрозорим шматочкам. Саме у такому стані сировину вже можна пересипати на друшляк для зливання сиропу.  А потім переходьте до висушування дині до стану цукатів наступними способами. Виберіть із нижченаведених.

Як висушити цукати з дині вдома

На сонці

Самий простий вид сушіння – просто на відкритому повітрі. Покладіть на таці проварені шматочки дині в один шар. При активному провітрюванні під сонячними променями цукати будуть готові за 3-4 дні.

В духовці

В деко постеліть пергамент, а потім висипте суміш із дині. Сушіть при температурі 70-80 градусів. Дверцята духовки при цьому повинні бути трохи відчиненими, щоб волога краще випарювалась. Термін перебування у духовці 4-5 годин.

У сушарці

Чудово, якщо ви запаслись таким корисним у господарстві пристосуванням. На піддони сушарки викладіть диню для отримання сухих цукатів. Зазвичай, температуру для такого виду засушування треба ставити до 65-70 градусів. Вимикайте через 5-6 годин.

Вправна господиня під ніком kliviya777 розповідає про свій спосіб приготування смачних цукатів з дині

Як визначити, чи готові цукати

Натисніть на цукати з дині. Якщо вони пружні, наче зефір і не виділяється волога, то вони вже готові. Також на готовність натякає достатнє забарвлення цукатів: напівпрозоре й світло-жовтого кольору.

Цукати з дині

Як зберігати цукати з дині

Солодощі з дині у формі цукатів добре зберігаються у скляних ємностях з щільною кришкою. Можливий варіант – в паперових пакетах. Головне, щоб десерт у будь-якій тарі був у прохолодному сухому місці. Якщо ви все правильно зробили, то такий продукт може буди прийнятним до споживання на протязі 8-10 місяців.

Чудова й корисна страва сподобається будь-кому. Якщо ви влітку згадаєте про цей рецепт, то взимку не пожалкуєте, що заготовили такі прекрасні динні ласощі.

Цукати з диніВ магазинах цукати із дині знайти важко. А, якщо натрапите, то ціна навряд чи вас приємно здивує. Але ж так хочеться смачненьких шматочків дині у такому вигляді. Тому, не забаріться у спекотні дні виділити хоча б якийсь час для приготування цього чудового продукту.