Як приготувати смачний персиковий джем: чотири способи – заготовляємо джем з персиків на зиму

Все частіше господині надають перевагу, серед інших фруктів, персикам, готуючи з них смачні заготівлі на зиму. Селекціонери зуміли винайти сорти дерев, які можуть плодоносити, навіть, в північних регіонах. А якщо нема можливості насолоджуватися фруктами з власного саду, в магазинах та на ринках їх є достатньо. Найчастіше з персиків варять компоти, сиропи та джеми. Отож, буде дуже цікаво зупинити свою увагу на рецептах персикового джему.

Вибір і підготовка фруктів

Все розмаїття персикових сортів різниться смаком: одні плоди насичені соком та мають ніжний солодкий м’якуш (з них можна отримати однорідний джем), інші –– щільної текстури та з кисло-солодким смаком (їх заготовляють шматочками).

Насамперед. перед приготуванням, персики необхідно, звичайно ж, помити, але перед цим процесом їх варто хвилин на 10 слід помістити в теплу воду.

Також жоден рецепт не припускає використання кісточки, що є в середині. Головне видаляти її акуратно, щоб не пошкодити форму персикових половинок. Для цього фрукт треба надрізати з одного боку по «шву» та легенько прокрутити його в різні сторони.

Джем з персиків

Способи приготування

Варіант № 1 – ніжний джем-пюре з персиків

Щоб приготувати джем за цим способом необхідно взяти 2 кг свіжих помитих персикових плодів та пробланшувати їх, для того щоб легше зняти шкірку (після цього вона тріскає та скручується трубочкою). Там, де шкірка не відійшла її слід видалити за допомогою гострого ножа.

Джем з персиків

Потім, вибравши кістки, персики потрібно перебити в блендері. Отримане пюре необхідно заміряти. Найзручніше це робити літровою банкою. Нею ж варто відміряти кількість цукру, тобто повинна бути пропорція один до одного. Якщо ж персики солодкого сорту, то цукрового піску треба використати вдвічі менше.

Потім фруктову масу треба поставити на вогонь. Через те, що персики мають властивість виділяти багато соку, джем вариться досить довго (біля години). Не слід забувати періодично помішувати десерт та знімати з нього піну.

Готовий джем активно розбризкується та не стікає з ложки, під час перемішування. Розкладати його слід обов’язково ще гарячим в стерильні невеличкі банки та закупорювати кришками, які треба завчасно потримати в гарячій воді.

Джем з персиків

Варіант № 2 – простий рецепт джему з персиків протертих через сито

Приготування джему за цим рецептом можна назвати спрощеним, тому що він не передбачає попереднього чищення шкірки. Насамперед, 1 кг персикових плодів треба розрізати навпіл, вийняти кісточки та нарізати кожну часточку ще на декілька шматочків. Потім фрукти необхідно пересипати цукром (200 грамів) та залишити їх під кришкою на кілька годин. За цей час виділиться сік.

Коли він повністю покриє нарізані персики, тоді можна продовжити приготування десерту. Посудину з фруктовою масою слід помістити на вогонь і варити до тих пір, доки персикові шматочки не стануть м’якими. Готовність можна перевірити кінчиком ножа (він повинен легко проникати в м’якуш фрукту). Потім, скориставшись шумівкою, персики потрібно перекласти на металеве сито, а сік перелити в окрему посудину, таким чином, він швидше випарується. Після цього, гарячу масу треба перетерти, саме на цьому етапі дуже легко “позбутися” шкірки, вона просто залишається у ситі.

У отримане пюре необхідно додати 400 грамів цукрового піску та ще поставити варитися на 15-20 хвилин. Коли пройде зазначений час, джем буде готовий до споживання.

Джем з персиків

Варіант № 3 – персиковий джем зі шкіркою

Для приготування за цим рецептом шкірку з персиків знімати не потрібно. Багатьом подобається терпкий присмак, який вона додає готовому десерту.

З 1 кг свіжих персиків треба вийняти кісточки та нарізати як завгодно. Потім фруктові шматочки слід засипати цукровим піском (800 грамів), перемішати масу та залишити її, щоб виділився сік.

Після цього солодку суміш треба поставити на середній вогонь на 25 хвилин, а потім помістити в блендер, щоб отримати однорідну масу. До речі, добряче перемоловши шкірку, можна добитися того, що вона ніяк не повпливає на смак готового продукту, однак часу на підготовку плодів піде набагато менше.

Потім персикове пюре необхідно варити 1 годину. За цей час джем приготується і його можна буде розкладати в скляну тару.

Канал «EdaHDTelevision» пропонує переглянути відеоролик, де розповідається про ще один спосіб приготування персикового джему з лимонним смаком:

Варіант № 4 – джем зі шматочками персиків

Декому подобається, щоб у джемі були шматочки фруктів. Цей рецепт саме для таких ласунів.

Персики (1 кг), можна використовувати й трохи недозрілі або ті, у яких щільний м’якуш треба пробланшувати в кип’ятку пів хвилини. Шкірку, що скрутиться слід зняти, а з серединки фруктів видалити кісточки. Шматочки готових для приготування персиків потрібно засипати цукром, для цього слід дотримуватись пропорції 1:1 (до уваги береться чиста вага, тобто без кісточок і шкірочок).

Коли виділиться сік, персикову нарізку можна ставити на плиту та варити 10 хвилин, а потім ополоником вичерпати частину соку, що ще виділився. Фрукти повинні варитися доти, доки сироп, в якому вони готуються, не буде тягучим. Щоб перевірити, чи готовий джем слід його краплю помістити на тарілочку, якщо вона не буде розтікатися, то процес готування підійшов до завершення.

Чудовий рецепт приготування джему з персиків пропонує IRENE FIANDE :

Термін придатності персикового джему

Готовий продукт може зберігатися в холодильнику або підвалі (якщо його багато) цілий рік, за умови, що скляна тара та кришки для закатування будуть обов’язково стерильними.

Джем з персиків