Трапляється так, що частина солодких заготовок до початку нового сезону не з’їдається. Варенню, джему і перетертим з цукром фруктам-ягодам можна знайти інше застосування. Яке? Зробити з них мармелад! Це і смачно, і швидко, і дуже незвично. Після цього кулінарного експерименту ваші домочадці подивляться на ці заготовки іншими очима і всі торішні запаси моментально зникнуть.
Інгредієнти: Агар-агар, Варення, Вода, Желатин, Лимон, Сік лимона
Зміст
Яке варення краще взяти для приготування мармеладу
На це питання існує лише одна відповідь – будь-яке! Це може бути десерт з цілими ягодами або з перетертими, а також для приготування мармеладу можна використовувати сироп від варення.
Якщо ви не хочете зустрічати в готовій страві шматочки ягід, то варення попередньо трохи розбавляють водою, а потім пробивають блендером до однорідності.
Способи приготування мармеладу
На основі желатину з лимоном
20 грам харчового желатину заливають склянкою охолодженої кип’яченої води, гарненько перемішують і відставляють на 40 хвилин.
Поки набухає желатин, з половини лимона середнього розміру віджимають сік. Щоб сік був максимально очищений, його проціджують через марлю.
Два двохсотграмових склянки будь-якого варення викладають в каструлю з товстим дном. Якщо варення з ягодами, то його попередньо пюрирують блендером. Плиту встановлюють на мінімальний нагрів і починають варіння. Варення повинне закипіти. Після п’ятихвилинного бурління, в варення закладають набряклий желатин, і при постійному помішуванні прогрівають солодку масу до повного розчинення желатинових крупинок. Кип’ятити варення з желатином загущувачем не можна!
У самому кінці приготування в мармеладну масу виливають лимонний сік. Варення перемішують і розливають по формах. Якщо форми силіконові, то їх можна не змащувати. Якщо ж формочки з пластика або металу, то їх протирають ватним тампоном, змоченим в рафінованій рослинній олії.
Заготівлю з мармеладом відправляють в холодильник на 4 години. Коли маса гарненько загусне, мармелад виймають з форм. Цукром такий мармелад краще не обсипати, так як желатин може потекти, і зовнішній вигляд готового блюда буде не естетичним.
На агар-агар
Півлітра будь-якого варення подрібнюють до однорідності блендером. Масу закладають в каструлю і кип’ятять. Через 4-5 хвилин активного бурління в варення додають 2 чайні ложки агар-агар змішаного з такою ж кількістю цукру. Це роблять для того, щоб желюючий порошок рівномірно розподілився в пюреподібній масі.
Варення з агар-агаром кип’ятять на мінімальному вогні 5 хвилин, а потім розкладають в підготовлені формочки. Мармелад вже можна поміщати в холодильник. Агар-агар чудово «застигає» і при кімнатній температурі.
Готові мармеладки виймають з форм і обвалюють у цукрі або цукровій пудрі. От і все! Смачний десерт готовий!
У мікрохвильовці на желатині
30 грам желатину заливають склянкою води кімнатної температури. Бажано, щоб вода була кип’яченою. Масу залишають на півгодини, щоб порошок гарненько набряк.
Стакан варення перетирають крізь сито або збивають блендером. При необхідності додають води, щоб маса вийшла рідкуватою. Заготівлю для мармеладу перекладають в ємність, придатну для використання в СВЧ-печі, і ставлять її в мікрохвильовку на 1,5 хвилини. Потужність агрегату встановлюють на рівні 800 Вт.
Потім в прогріту масу додають желатин, гарненько її перемішують, і повертають в мікрохвильову піч ще на 1 хвилину.
В останній раз виймають мармеладну масу, перемішують, переконуються в тому, що желатин добре розійшовся, і включають агрегат ще на 1,5 хвилини.
Гаряче варення викладають на плоский піддон, вистелений харчовою плівкою. Щоб мармелад зміцнів, його поміщають в основний відсік холодильника на 3-4 години.
Готовий щільний мармелад звільняють від плівки і розрізають на порційні шматочки.
Мармелад з сиропу від варення
Цей рецепт дозволяє отримати прозорий мармелад. Рідке варення пропускають крізь сито, звільняючи його від ягід. Отриманий сироп прогрівають на вогні, а потім змішують з набряклим желатином. Заготівлю розливають по формах і дають охолонути і загуснути в холодильнику.
Про те, як приготувати мармелад з полуничного сиропу на основі желатину, розповість канал «Кулінарія – Просто смачно!»