Як приготувати сальтисон зі свинячої голови і ніжок в шлунку в домашніх умовах.

Сальтисон – це цікава страва, яку обов’язково оцінять любителі м’яса. Пропонуємо вам простий рецепт приготування.

Окрім м’ясних інгредієнтів для приготування треба взяти свинячий шлунок або товсті кишки.

Як зробити сальтисон зі свинячої голови і ніжок

Розрубайте голову і ніжки на невеликі шматки, добре помийте та почистіть.

Залийте їх холодною водою, щоб вона лише злегка покривала м’ясо і поставте на великий вогонь.

Коли вода закипить – зніміть піну шумівкою і зменшіть вогонь. Лишіть м’ясо варитися, а тим часом підготуйте шлунок/кишки. Добре очистіть його/їх від слизу, скориставшись для цього сіллю та дерев’яним шкребінцем.

Через 60 хвилин після закипання, в воду додайте сіль, лавровий лист, чорний і запашний перець горошком. Всі спеції кладіть за смаком.

Коли м’ясо почне добре відходити від кісток – можна його витягати і лишати охолоджуватися.

Тим часом дрібно наріжте часник. Охолоджене м’ясо зніміть з костей. наріжте кубиками і змішайте з часником та невеликою кількістю кмину.

Візьміть бульйон, в якому варилося м’ясо, додайте 2 склянки до суміші (має вийти рідка каша) та добре все перемішайте.

Начиніть сумішшю шлунок чи кишки, проколіть в кількох місцях виделкою, аби вийшло повітря, що потрапило з фаршем та зав’яжіть міцними нитками з двох кінців. Ковбаси треба зварити в тому ж бульйоні, де варилося м’ясо. Варіть сальтисон десь 2 години на повільному вогні.

Коли страва звариться, треба її витягти охолодити, покласти на рівну поверхню, зверхну  притиснути дошкою і гнітом та лишити на 2 доби в прохолодному місці. Після цього сальтисон можна їсти.

Зберігати м’ясну заготовку треба в холодному, добре провітрюваному приміщенні, попередньо заливши його розтопленим салом або прокоптивши не менше 24-х годин. Якщо треба, щоб сальтисон довго не псувався – закатайте його в банки.

Це відео присвячене приготуванню сальтисону зі свинячої голови: