Як приготувати повидло з ранеток: способи заготовки смачного повидла з райських яблучок на зиму

Багато дачників надає перевагу у своєму саду дрібним, ароматним яблучкам ранеткам, тому що вони не лише “оригінальної зовнішності”, а й тому, що з них виходять чудові заготівлі (компот, варення, джем, повидло) на зиму. В цій статті мова піде про один із видів ласощів із ранеток – про повидло. Воно не може не сподобатися, адже його ніжна консистенція здатна завоювати серце найбільш примхливого ласуна. Серед різних запропонованих способів приготування цієї солодкої яблучної заготівлі, господині зможуть обрати найзручніший для себе.

Вибір і підготовка яблук

Насамперед, в незалежності від того, звідки потрапили на стіл ранетки, їх треба обов’язково помити. Найправильніше залишити яблучка в теплій воді на 30 хвилин, щоб помокли, а потім кожен плід потрібно протерти губкою та сполоснути під чистою проточною водою.

Перед приготуванням яблука можна розрізати навпіл або ж залишати цілими. Все залежить від того чи іншого рецепту.

Повидло з ранеток

Технологія приготування повидла з ранеток

Правильно приготоване повидло має густу пюреподібну консистенцію.  Тому ранетки спочатку треба розварити до пухкого стану, а потім перетерти до однорідної маси. Потім уже до неї слід додавати цукор і варити повидло до готовності.

Повидло можна знімати з плити тоді, коли воно тримається на ложці, а не стікає з неї. Дуже важливо під час варіння постійно помішувати десерт, тому що досить густа солодка маса може швидко пригоріти.

Способи приготування

Варіант 1 – проварювання ранеток у воді

Насамперед півтора кілограма яблучок треба нарізати. Спосіб нарізки визначається за розміром ранеток, трохи більші слід розрізати на декілька часточок або навпіл, а менші можна використовувати в цілому вигляді. Знімати шкірку та видаляти серединку не треба. Фрукти слід скласти в каструлю, налити до них півтори склянки води, накрити посудину кришкою і поставити її на плиту. Коли пройде 15 хвилин яблучка необхідно витягти з допомогою шумівки та помістити їх на сито. Перетирати фрукти краще ще гарячими. Найзручніше це робити ложкою або дерев’яною лопаткою. Рідину, в якій варилися ранетки, не варто виливати. Її можна процідити, додати до неї цукру та пити, як компот.

У яблучне пюре треба додати 700 грамів цукрового піску та ретельно перемішати масу. Варитися повидло повинно на мінімальному вогні. Зазвичай, десерт готовий уже через 20 хвилин. Найкраще для фасування десерту підійдуть невеличкі баночки (250-500 гр.). Тара повинна бути стерильною. Дуже правильно пропарити її над киплячою водою протягом 15 хвилин. Якщо ж нема плану зберігати повидло дуже довго, то баночки можна лише сполоснути окропом.

Повидло з ранеток

Варіант 2 – В духовій шафі

Варити повидло за цим рецептом також треба, але спочатку ранетки слід запекти в духовці при температурі 160-180 ºС протягом 25-30 хвилин. Розрізані навпіл яблучка та розміщені на деку в один шар догори зрізом спечуться швидше. Якщо ранетки не дуже соковиті, то до них слід долити 50 мл води.

Коли фрукти розм’якнуть, їх можна перетирати через сито та заправляти цукром (на кожен літр пюре 600 грамів). Довести повидло до готовності необхідно так само, як описано в рецепті вище.

Повидло з ранеток

Варіант 3 – В мікрохвильовці

Господині навчилися готувати повидло з ранеток в мікрохвильовій печі, правда, якщо потрібна невелика порція. Для цього необхідно 300-350 грамів плодів розрізати на 4 частинки. З кожної з них треба видалити зернятка та розмістити на плоскій тарілці (на яку завчасно треба налити 3 ст. л. води) в один шар так, щоб шкірка була внизу. Мікрохвильовку потрібно включити на максимальну потужність і через 3 хвилини можна перевіряти готовність яблучок за допомогою зубочистки. Якщо за цей час яблучка не зовсім м’які, “пічку” слід ввімкнути ще на 1 хвилину.

Коли ранетки трохи остигнуть, можна починати зішкрібати столовою ложкою м’якуш зі шкірки. щоб маса була однорідною її разом з цукром (вистачить всього 3 ст. л.) варто помістити у блендер не більше, ніж на 1 хвилину.

Потім готове пюре слід ще відправити в мікрохвильову піч, встановивши середню потужність, на 2 хвилини.

Для приготування повидла з ранеток можна скористатися м’ясорубкою, про це розповість канал «РецептЛенд»:

Як зберігати повидло з яблук сорту «Ранетка»

Готове повидло з ранеток потрібно зберігати так само, як і будь-який інший яблучний десерт. Головне, щоб тара була добре простерилізованою, в такому випадку, воно буде придатним до споживання протягом цілого року. А якщо повидло помістити в миті сухі баночки, то воно збереже свої властивості протягом пів року.

Повидло з ранеток