Кабачок – це воістину універсальний овоч. Додай до нього при консервуванні сіль і оцет – отримаєш ідеальну закусочну страву. А якщо в якості консерванта використовувати тільки цукор – то чудовий десерт. При цьому ціна кабачків в розпал літнього сезону просто смішна. Заготовок можна зробити будь-які і на любий смак. Сьогодні, як ви вже майже зрозуміли, мова піде про солодкі заготовки – кабачкове повидло. Така заготовка відрізняється від варення і джему ніжнішою однорідною консистенцією і яскраво вираженою густотою.
Інгредієнти: Апельсин, Вода, Кабачки, Лимон, Цукор
Зміст
Вибір овочів і їх підготовка
Використовувати для повидла можна будь-які сорти даної культури. Також, не має ніякого значення вік плодів. Смак готової страви, при цьому, ніяк не постраждає. Молоді екземпляри можна не очищати від шкірки і насіння. Це, майже, єдиний вагомий плюс використання молодняку. Дорослі, вже достиглі кабачки доведеться почистити і звільнити від насіння та внутрішніх волокон. Зауважу, що якщо ваша мета отримати однорідне еластичне повидло, то з кабачків будь-якого розміру краще зняти шкірку. Це дуже зручно робити спеціальним ножем-овощечисткою. Насіння видаляють ложкою, розрізавши плід вздовж на половини.
На заключному етапі визначаються з формою нарізки. Кабачки можна натерти на тертці, прокрутити через дрібну решітку м’ясорубки або просто нарізати кубиками. Різні способи подрібнення кабачків дають змогу використати різні варіанти приготування повидла. Про це і поговоримо далі.
Три способи приготування кабачкового повидла
Повидло з кабачків перекручених через м’ясорубку
Кілограм очищених плодів прокручують крізь м’ясорубку або перетирають на тертці. При цьому, перший варіант подрібнення значно заощадить ваші нерви і час. Кашку з соком засипають 200 грамами цукру, перемішують і ставлять на вогонь. Після того як продукт закипить, від плити краще далеко не відходити і постійно помішувати заготовку ложкою. Варитися кабачкове пюре з цукром буде, приблизно, 20 хвилин.
Поки заготовка вариться, займемось цедрою одного великого лимона. До її зняття фрукт ретельно промивають і обдають окропом. Зчищають цедру дрібної теркою або ножем. Щоб в готовому повидлі не зустрічалися великі вкраплення шкірки, цедру подрібнюють блендером в однорідну кашку.
З м’якоті лимона вичавлюють максимальну кількість соку.
У розм’яклу солодку овочеву масу додають цедру, сік і другу половину цукрового піску (600 грам). Повидло залишається тільки уварити до потрібної вам густоти. Роблять це при постійному помішуванні протягом, приблизно, 30-40 хвилин. Готове кабачкове повидло сильно «плюється», тому потрібно бути максимально обережними.
Кабачкове повидло з нарізаних шматочками овочів
Кілограм відібраної сировини ріжуть кубиками 1,5-2 сантиметри. Нарізку засипають 300 грамами цукру, перемішують і залишають на 4-5 годин при кімнатній температурі для соковиділення. Щоб процес йшов швидше, кабачки кілька разів за цей час перемішують.
Коли сік майже повністю покриє нарізку, можна продовжувати приготування повидла. Масу ставлять на плиту і проварюють у власному соці 20-25 хвилин. Розм’яклі кабачки пробивають блендером до однорідності. Кілограм основного продукту перетвориться у пастоподібну масу швидко, буквально, за 5-7 хвилин.
Потім в кабачки засипають кілограмом цукру з додаванням соку одного великого апельсина. Особливу увагу потрібно приділити апельсиновому соку, адже, не можна допустити попадання в нього кісточок.
Уварюють таке повидло з кабачків на мінімальному вогні протягом 50 хвилин. Домігшись потрібної густоти, вогонь вимикають, а десерт фасують по стерильним ємностям.
Канал «ІНДІЯ АЮРВЕДА» ділиться з вами інформацією про свій рецепт приготування ніжного овочевого повидла.
Швидкий рецепт повидла з кабачків з додаванням води
Коли часу на приготування мало, то можна скористатися цим експрес-методом. Кабачки, 1,5 кілограма, нарізають кубиками, складають в каструльку і заливають водою до половини. Нарізку проварюють протягом чверть години на середньому вогні, а потім, шматочки овочів виловлюють шумівкою і перекладають в окрему миску. Цей кабачковий відвар можна використати для приготування супу, тому його можете не виливати.
Відварені шматочки кабачків пробивають блендером, а потім заправляють цукром і соком цитрусових. Можна використати лимонно-апельсинову суміш. Для заявленого обсягу овочів знадобиться 1,2 кілограма цукру і по одному середньому цитрусу.
Подрібнену та доповнену цукром ароматну солодку масу ставлять на вогонь і уварюють хвилин 20. Рідини в овочах не багато, адже вона залишилася в каструлі, тому готується повидло набагато швидше.
Термін зберігання заготовок
Овочеве повидло з кабачків при дотриманні стерильності тари може зберігатися в прохолодному місці до 1,5 років. Але, найкраще вжити всю консервацію за рік – до настання нового овочевого сезону.