У Європі багато овочів і коренеплодів визнали фруктами. Хоча це більше пов’язано з оподаткуванням, але зате ми отримали масу дивовижних рецептів та ідей для приготування нових страв. Зрозуміло, доводиться щось переробляти, адаптувати, але в цілому, наші рецепти теж можуть дивувати і радувати.
Інгредієнти: Желатин, Морква, Цукор
Так як морква тепер є фруктом, то чому б не зробити з неї мармелад? Пропоную вашій увазі варіацію на тему португальського морквяного мармеладу, а ви зможете використовувати цей рецепт як основу для свого рецепта.
П’яний морквяний мармелад
Кілька слів хотілося б сказати про згущувачі. Желатин, або агар-агар, які найчастіше застосовуються для виготовлення мармеладу, не всім подобається. Його кількість не завжди вгадаєш і можна зіпсувати страву, якщо немає точних електронних ваг. Пошукайте на полицях вашого супермаркету «цукор для мармеладу». Зараз і такий є. Цей цукор збагачений пектином, який в свою чергу є більш м’яким і природним згущувачем.
На 1 кг моркви потрібно:
- 300 г цукру для мармеладу (з пектином);
- 250 г солодкого десертного вина, або лікеру;
- 1 лимон;
- Ваніль (за бажанням).
Очистіть моркву, наріжте її кільцями і відваріть до м’якості. Злийте воду, вона нам більше не потрібна.
Додайте в моркву цукор, сік лимона і збийте до стану однорідного пюре
Додайте вино / лікер і знову добре перемішайте.
Викладіть пюре в формочки, або укладіть в баночку, якщо не плануєте відразу все з’їсти.
Звичайно, ці ласощі не для дітей, але смак настільки незвичайний, що складно встояти перед спокусою і не з’їсти ще одну мармеладку.
Морквяний мармелад з апельсинами
Для дитячого харчування морквяно-апельсиновий мармелад це справжня «вітамінна бомба». Адже дітей рідко можна примусити їсти вітаміни, а тут є все що потрібно, в тому числі, для зміцнення кісток і для підвищення імунітету.
Приготуйте:
- 1 кг великої, яскравої моркви;
- 4 апельсина;
- 0.5 кг цукру;
- 1 ч.л агар-агар.
Відваріть моркву, як в рецепті вище. Викладіть моркву в чашу блендера, але воду, в якій варилася морква, поки не виливайте.
Збийте варену моркву з цукром до стану пюре.
Вичавіть сік з апельсинів в склянку і подивіться, скільки у вас вийде. Рідини повинно бути 2 склянки, тому, долийте водою в якій варилася морква до потрібного обсягу.
Замочіть агар-агар в цьому соку на 1 годину.
Змішайте морквяне пюре з соком і агар-агаром, перемішайте і поставте на дуже слабкий вогонь. Доведіть до кипіння, при безперервному помішуванні.
Варити потрібно близько 10 хвилин, але весь цей час потрібно помішувати й стежити, щоб пюре сильно не булькало. При температурі понад 120 градусів агар-агар втрачає свої властивості і мармелад не вийде.
Зніміть каструлю з вогню і остудіть. Як ви розумієте, залишати щоб саме охололо, тут не можна, інакше мармелад застигне прямо в каструлі.
Викладіть мармеладную масу у формочки, або на деко, застелене харчовою плівкою. Агар-агар застигає дуже швидко, буквально протягом години.
Наріжте мармелад на кубики, обваляйте в цукровій пудрі і подавайте на стіл. Зберігатися мармелад може досить довго. Складіть кубики мармеладу в скляну банку з кришкою і поставте в холодильник.
У вас все ще залишилася морква? Пропоную топ-3 смачних десертів з моркви: