Річкова риба вимагає особливого поводження та уваги. Навіть при смаженні потрібно добре вичищати річкову рибу, і добре прожарювати з обох сторін. Коли ж йдеться про засолювання, і приготування без термічної обробки, потрібно бути ще більш уважним. Малосольна щука дуже смачна і корисна, її можна використовувати як закуску, або просто покласти на шматочок хліба.
Інгредієнти: Рослинна олія, Сіль, Цукор, Щука
Правильно засолити щуку не складно, але перш за все, її потрібно підготувати до засолення, тобто – заморозити щуку.
Очистіть луску з щуки, відріжте голову і плавники. Видаліть нутрощі і ще раз промийте. Обітріть щуку насухо, складіть її в пакет і відправте в морозильну камеру. Якщо у вас є режим глибокого заморожування, значить забудьте про щуку на тиждень. У звичайній морозилці, доведеться почекати не менше двох тижнів. На жаль, з паразитами інакше не впоратись.
Після зазначеного часу, витягніть щуку і дайте їй розтанути природнім шляхом.
Дрібну рибу, до 0.5 кг, можна просто порізати. Більші особини краще філерувати.
Зробіть надріз по всій лінії спинки, і короткими надрізами дійдіть до хребта. Видаліть його, і великі кістки, які побачите.
На дно каструлі насипте шар крупної солі, щоб дно не просвічувалось, і починайте укладати філе, пересипаючи кожен шар тією ж крупною сіллю.
Накрийте рибу тарілкою, і зверху встановіть гніт. У такому вигляді щука повинна просолюватись не менше 72 годин в прохолодному місці.
Промийте рибу і видаліть шкіру, вона все одно занадто жорстка, і їсти її неможливо. Наріжте філе тонкими смужками, і змішайте їх з цибулею порізаною кільцями.
Малосольна щука вже готова до вживання.
Якщо вам потрібно зберегти її на кілька днів, краще залити розсолом.
Складіть рибу в банки і приготуйте розсіл.
На 1 літр води:
- 2 ст. л солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 100 гр рослинної олії.
Змішайте всі інгредієнти, до повного розчинення і залийте розсіл в банки.
Закрийте банки кришками і поставте в холодильник. Але, постарайтеся її вжити протягом 10 днів. Малосольна щука не відрізняється довгим терміном зберігання, і вона може зіпсуватися навіть в холодильнику.
Дивіться відео, як філерувати і солити щуку: