Щоб ягоди калини не гірчили і не псували смак заготовок, їх потрібно збирати в потрібний час. А цей час настає відразу після перших заморозків. Якщо ви чекати морозів не хочете чи не маєте часу, то можна трохи проморозити вже зібрану калину в морозильній камері протягом 2-3 годин. Цього буде цілком достатньо.
Починаючи приготування вимийте ягоди, обсушить і обірвіть китиці. Далі, є два основні рецепти, яких слід дотримуватися.
Компот із цілих ягід калини
Складіть чисті підготовлені ягоди в друшляк. Закип’ятіть воду в каструлі та опустіть ягоди прямо в друшляку в окріп на 3 хвилини.
Витягніть ягоди і розкладіть їх по банкам.
У воду, де бланширувалась калина, насипте цукор і зваріть сироп. Як тільки цукор розчинився, дайте сиропу покипіти ще 5 хвилин і дуже акуратно залийте ягоди гарячим сиропом.
У цьому рецепті слід дотримуватися наступних пропорцій:
- 1 кг ягід калини;
- 1 кг цукру;
- 1 л води.
При такій мінімальній термічній обробці калина збереже всі свої корисні властивості, але є небезпека, що компот заграє раніше, ніж ви встигнете його спробувати. Тому, якщо ви варите компот на зиму, то пастеризація в даному випадку необхідна.
Для проведення пастеризації постеліть на дно каструлі невеликий рушник, поставте банки з компотом дуже щільно одну до одної. Якщо вони бовтаються, покладіть ще пару ганчірок. При кипінні банки не повинні стукатися одна об одну. Залийте воду «по плечики» банок і поставте каструлю на вогонь. Прикрийте банки кришками, але не закручуйте.
Зауважте час закипання води в каструлі. Для літрових банок час пастеризації становить 15-20 хвилин, для трилітрових бутлів – 30-40 хвилин.
Після цього, дістаньте банки з каструлі і швидко закатайте. Компот за цим рецептом виходить дуже концентрованим і перед вживанням його потрібно буде розбавляти.
Компот з калини без пастеризації
Складові:
- 1 літр води;
- 1 склянка цукру;
- 1 стакан калини.
Чисті ягоди калини покладіть до миску і роздавіть їх виделкою або дерев’яною ложкою.
Нам потрібно відокремити сік від насіння і шкірочок. Сік злийте, а мезгу (насіння і шкірка) залийте холодною водою і варіть протягом 10 хвилин. Процідіть відвар, додайте до нього раніше злитий сік, цукор і перекипятить до повного розчинення цукру.
Розлийте калиновий компот по банках і закатайте металевими кришками.
Такий корисний та смачний домашній компот з калини краще зберігати в прохолодному та темному місці. Так він буде зберігатися довше і його точно вистачить до наступної зими.
Більш детально про те, як приготувати калиновий узвар дізнайтесь з відео-рецепту.
Зазначу, що дуже смачний компот з калини виходить якщо замість цукру варити його на меду. Будьте здорові!