Як приготувати компот з калини - 2 рецепти калинового компоту

Як приготувати компот з калини – 2 рецепти калинового компоту

Щоб ягоди калини не гірчили і не псували смак заготовок, їх потрібно збирати в потрібний час. А цей час настає відразу після перших заморозків. Якщо ви чекати морозів не хочете чи не маєте часу, то можна трохи проморозити вже зібрану калину в морозильній камері протягом 2-3 годин. Цього буде цілком достатньо.

Починаючи приготування вимийте ягоди, обсушить і обірвіть китиці. Далі, є два основні рецепти, яких слід дотримуватися.

Компот із цілих ягід калини

Складіть чисті підготовлені ягоди в друшляк. Закип’ятіть воду в каструлі та опустіть ягоди прямо в друшляку в окріп на 3 хвилини.

Витягніть ягоди і розкладіть їх по банкам.

У воду, де бланширувалась калина, насипте цукор і зваріть сироп. Як тільки цукор розчинився, дайте сиропу покипіти ще 5 хвилин і дуже акуратно залийте ягоди гарячим сиропом.

У цьому рецепті слід дотримуватися наступних пропорцій:

  • 1 кг ягід калини;
  • 1 кг цукру;
  • 1 л води.

При такій мінімальній термічній обробці калина збереже всі свої корисні властивості, але є небезпека, що компот заграє раніше, ніж ви встигнете його спробувати. Тому, якщо ви варите компот на зиму, то пастеризація в даному випадку необхідна.

Для проведення пастеризації постеліть на дно каструлі невеликий рушник, поставте банки з компотом дуже щільно одну до одної. Якщо вони бовтаються, покладіть ще пару ганчірок. При кипінні банки не повинні стукатися одна об одну. Залийте воду «по плечики» банок і поставте каструлю на вогонь. Прикрийте банки кришками, але не закручуйте.

Зауважте час закипання води в каструлі. Для літрових банок час пастеризації становить 15-20 хвилин, для трилітрових бутлів – 30-40 хвилин.

Після цього, дістаньте банки з каструлі і швидко закатайте. Компот за цим рецептом виходить дуже концентрованим і перед вживанням його потрібно буде розбавляти.

Компот з калини без пастеризації

Складові:

  • 1 літр води;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 стакан калини.

Чисті ягоди калини покладіть до миску і роздавіть їх виделкою або дерев’яною ложкою.

Нам потрібно відокремити сік від насіння і шкірочок. Сік злийте, а мезгу (насіння і шкірка) залийте холодною водою і варіть протягом 10 хвилин. Процідіть відвар, додайте до нього раніше злитий сік, цукор і перекипятить до повного розчинення цукру.

Розлийте калиновий компот по банках і закатайте металевими кришками.

Такий корисний та смачний домашній компот з калини краще зберігати в прохолодному та темному місці. Так він буде зберігатися довше і його точно вистачить до наступної зими.

Більш детально про те, як приготувати калиновий узвар дізнайтесь з відео-рецепту.

Зазначу, що дуже смачний компот з калини виходить якщо замість цукру варити його на меду. Будьте здорові!