Виноградний слимак є справжнім делікатесом і афродизіаком, за яким божеволіють французи і іспанці. У наших магазинах можна купити готових заморожених равликів, але цікавіше самим приготувати шедевр. У Південних регіонах Росії виноградний равлик теж не рідкість і можна заготовити до зимових свят стільки равликів, скільки влізе в морозилку.
Інгредієнти: Равлик виноградна
Приготування равликів справа складна і більше з моральної сторони. Адже варити їх потрібно живцем, але, давайте по порядку.
Перед тим як варити, равликів потрібно підготувати. Не можна їх просто зібрати з листя і закинути в окріп. Потрібно, щоб вони очистили кишечник.
Для цього поміщаємо равликів в скляний акваріум і на дно насипаємо трохи борошна, з розрахунку 2 столові ложки на 1 кілограм равликів. Це перший день. На другий день кладемо лише одну ложку борошна, на третій день годувати їх не треба, лише трохи зволожити з обприскувача. Волога їм потрібна більше, ніж їжа.
При бажанні можна замінити борошно спеціями і ароматними травами, такими як кріп або петрушка, м’ясо равликів таким чином насититься потрібними ароматами.
Промийте равликів і уважно перегляньте. Для подальшого приготування потрібні лише живі равлики. Якщо равлик загинув, його доведеться викинути.
Закип’ятіть в каструлі воду, трохи підсоліть її і закидайте живих равликів в окріп. Це найбільш гуманний спосіб, який я знаю.
Якщо равликів заморожувати живими і лише потім варити, у вас нічого не вийде. Равлики сховаються в раковину (мушлю, черепашку), і після відварювання ви просто не зможете їх виколупати.
Шумівкою помішуйте равликів, і зауважте час, з моменту закипання їх потрібно варити 3-5 хвилин, потім виключаєте газ, накриваєте каструлю кришкою і чекаєте ще хвилин 10.
Витягніть равликів на тарілку, і якщо вони охололи, можна приступати до чищення. У їжу годяться голово-ноги. Підчепіть ногу равлика виделкою і витягніть її з раковини. Там де починається чорний завиток – це кишечник, і його потрібно відрізати, або відірвати.
Відходів у равликів багато, але це не та страва, яку їдять, щоб набити живіт.
Якщо ви плануєте приготувати равликів по-бургундські, тобто використовувати раковини для фарширування, то природно, не викидайте їх. Залийте порожні раковини окропом, з додаванням харчової соди, і трохи проваріть їх.
Потім гарненько промийте проточною водою і просушіть. Мушлі можуть лежати нескінченно довго просто на поличці в кухні.
Повернемося до равликів.
М’ясо равликів краще заморозити. Просто складіть м’ясо в пакет із застібкою, і покладіть в морозилку. Заморожене таким чином м’ясо равликів можна використовувати для смаження і тушкування.
Приготування і заморожування екзотичного блюда «Равлик по-бургундські»
Дрібно покришіть відварне м’ясо равликів. Окремо змішайте розм’якшене вершкове масло з порізаною зеленню кропу або петрушки. У чисту черепашку покладіть шматочок масла, потім трохи м’яса равлика, і знову масло.
Приготовлені таким чином равлики потрібно або відразу готувати, або заморозити в морозильній камері. Всі інгредієнти, які ми тут використовували, добре переносять заморожування. Складіть фаршировані раковини в пакет і заморозьте.
Перед подачею на стіл, витягніть пакет з холодильника, застеліть деко фольгою для запікання, і трошки здавіть її, зробивши своєрідні гніздечка, щоб равлики могли лежати отворами вгору.
Поставте деко в розігріту духовку. Равлики вважаються готовими, коли розтопиться вершкове масло.
Замороження равликів справа не складна, потрібно лише творчо підійти до справи.
Як приготувати равлика, дивіться на відео: