Одне з найсмачніших і найсильніших засобів для підтримки імунітету взимку – це джем з жимолості. Готують його по різному. Комусь подобається джем з насінням, а інші вважають за краще заготовити желеподібну масу. З насінням джем виходить трохи терпким, а перетертий, має більш ніжний смак і консистенцію. Але і той, і той варіант однаково корисні і смачні.
Зауважу, що жимолость, в залежності від регіону зростання, має різну ступінь цукристості та кислоти. Тому, підбирати кількість цукру потрібно відштовхуючись від якості ягід. В середньому, співвідношення цукру і ягід 1:1, але в деяких випадках цукру потрібно брати трохи більше.
Як зробити джем з жимолості на зиму
Вимийте ягоди. Якщо вони перезрілі і трохи підсушені – нічого страшного, головне, щоб не було гнилих і пліснявих.
Пересипте ягоди в каструлю і змішайте їх з цукром. Не чекайте виділення соку, а сміливо дерев’яною ложкою перемішайте ягоди, щоб вони пустили сік. Якщо ягоди трохи пересохлі, можна налити до каструлі склянку води.
Покладіть каструлю на вогонь і помішуйте, поки ягоди закиплять. Після цього, зробіть вогонь тихіше, щоб жимолость ледь кипіла і варіть її поки ягоди повністю не розваряться, а цукор розтане. Це, зазвичай, відбувається за 10-15 хвилин, в залежності від кількості ягід.
Зніміть каструлю з вогню і трохи остудіть. Перетріть жимолость крізь сито, щоб відокремити насіння і зробити однорідне пюре з ягід. Робити це не обов’язково, але якщо ви хочете позбутися від насіння, то це єдиний варіант.
Знову покладіть каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Обов’язково знімайте пінку, яка утворюється при кипінні.
Варитися джем з жимолості повинен до тих пір, поки маса не увариться на 1/3 початкового об’єму.
Перевірте готовність джему краплею. Охолодіть тарілку, капніть на неї краплю джему і нахиліть. Якщо крапля потекла, значить джем ще не готовий. Якщо ж крапля залишилась на місці, значить саме час розливати джем з жимолості по сухим, стерилізованим банкам і закручувати на зиму цей смачний і корисний десерт.
Зберігати таку заготовку можна до 12 місяців при кімнатній температурі або до 18 місяців в прохолодному, темному місці.
Як приготувати варення з жимолості демонструє відео-рецепт.