Цибулевий джем або конфітюр приписують собі італійці та французи. Ми не будемо з’ясовувати, хто саме придумав готувати джем з цибулі, а просто приготуємо і будемо насолоджуватися цим незвичайним смаком.
Інгредієнти: Вино, Мед, Оцет, Спеції, Цибуля
Для приготування цибульного джему потрібна цибуля червоних або білих сортів – в них менше гіркоти.
Приготуйте інгредієнти для цибульного конфитюра:
- 500 гр. цибулі;
- 150 гр. десертного вина (червоного для червоної цибулі і білого, для білих сортів цибулі);
- 25 гр. вершкового масла;
- 4 столові ложки рідкого меду, або цукру;
- 2 ст. ложки бальзамічного, або яблучного оцту;
- 0,5 ч. ложки сухих італійських трав;
- Сіль, перець, родзинки – за смаком.
Очистіть цибулю від лушпиння і наріжте його кільцями, або півкільцями.
Обсмажте цибулю на вершковому маслі, на дуже слабкому вогні, щоб цибуля стала прозорою, але ні в якому разі не пригоріла.
Додайте мед. Розмішайте, щоб цибуля гарненько перекипіла з медом і злегка карамелізувалась.
Влийте в сковороду оцет і вино.
Як тільки суміш закипить, поставте сковороду на розсікач, щоб конфітюр ледь кипів.
Покладіть спеції, сіль і перець. Прикрийте сковороду кришкою і тушкуйте цибулю близько 15-20 хвилин. За цей час кільця цибулі просочаться винно-медовим смаком і придбають неймовірний аромат.
Зберігати цибульний конфітюр можна в щільно закритих банках в холодильнику. Термін зберігання визначити не вдавалося ще нікому, так як з’їдали його протягом декількох днів, після приготування.
Конфітюр з цибулі чудово гармоніює з м’ясом, з рибою, печінкою. Крім того, ним можна просто намазати тост, і такі прості продукти, як підсмажений хліб і цибульний джем зроблять ваш день незвичайним і трішки французьким.
Дивіться на відео, як приготувати конфітюр з червоної цибулі і вина: