Джем з інжиру особливим ароматом не відрізняється, чого не скажеш про його смак. Це дуже ніжний і, можна сказати, делікатесний смак, який складно описати. Десь він нагадує підв’ялені полуницю і виноград, але у кожного свої відчуття. Назв у інжиру багато. У нас його знають під іменами «фіга», «смоква», або «винна ягода».
Інгредієнти: Інжир, Лимон, Цукор
Знайти стиглий і по справжньому смачний інжир досить складно. Адже він росте на півдні і для довгого транспортування його зривають ще зеленим, що не дуже добре відбивається на його смаку. Але для приготування джему підійде і не дозрілий інжир. Термічна обробка і цукор виправлять всі ці недоліки.
На колір джему впливає сорт інжиру, а цих сортів чимало. Є сорти з синьою шкіркою, які дадуть рожевий джем, а є із зеленою і відповідно джем буде жовтувато-зелений.
На 1 кг інжиру:
- 0,5 кг цукру;
- 2 лимона (цедра і сік);
- Прянощі: кардамон, розмарин, кориця – за смаком.
Отже, переберіть інжир. Відверто гнилі плоди викидайте, або гострим ножем видаліть гнилизну, якщо це можливо.
Зріжте з обох сторін жорсткі хвостики. Поріжте інжир на четвертинки і засипте цукром.
Інжир повинен пустити сік, а ви поки займіться лимоном. Натріть цедру з лимонів і вичавіть сік. Все це додайте в каструлю з інжиром.
Якщо соку вже досить, можна ставити джем варитися на плиту.
При кипінні зверху утворюється пінка, яку потрібно регулярно знімати.
Для поліпшення смаку інжирового джему можна додати в каструлю гілочку розмарину або паличку кориці.
Варити джем з інжиру потрібно не менше 30 хвилин. Після цього зніміть каструлю з вогню і розімніть плоди інжиру картоплем’ялкою або занурювальним блендером.
Знову поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння.
Розкладіть гарячий джем з інжиру по стерилізованим банкам і закатайте.
Джем з інжиру дуже ніжний і не любить високих температур. Його слід тримати в холодильнику або в коморі, але не більше 6 місяців. Після цього смак джему почне псуватися і бродити.
Як приготувати приголомшливий джем з інжиру, дивіться на відео: