Джем з брусниці приготувати легко. Складно перебрати ягоди, адже вони дуже дрібні і ніжні, але все ж, воно того варто. Брусничний джем застосовується як в кулінарії, так і в народній медицині. А адже це здорово, коли ліки виходять настільки смачними.
Дозріває брусниця в кінці літа, але в цей період вона трохи гірчить, тому, багато хто відкладає збір брусниці до перших заморозків. Саме тоді брусниця має максимальну концентрацію вітамінів і корисних речовин.
Якщо ви збираєте самі ягоди, то напевно будете відразу прибирати листочки, гілочки і все, що вам доведеться зробити вдома, це трохи сполоснути брусницю.
Для приготування джему з брусниці потрібна лише брусниця і цукор. Ягоди і так мають досить приємний смак, і його не потрібно коригувати.
Дуже часто постає питання – скільки цукру потрібно класти в джем? Однозначної відповіді тут немає, так як в різних регіонах, в різних умовах ягоди мають різну ступінь цукристості. Для приготування якісного джему зазвичай співвідношення цукру і ягід 1:2. Тобто, на 1 кг цукру потрібно 2 кг ягід. Але при необхідності, кількість цукру можна збільшити і брати 1:1.
Складіть промиту брусницю в каструлю з товстим дном. Обсушувати ягоди не потрібно. В даному випадку вода не завадить. Деякі господині вважають за краще ще доливати води в джем, але це абсолютно зайве, адже джем буде дуже рідким.
Засипте в каструлю ягоди з цукром і товкачем, або ложкою передавіть ягоди. Все розчавлювати не треба, головна мета – щоб ягоди пустили сік і вони не пригоріли.
Помішуйте ягоди, поки вони не закиплять і варіть протягом 10 хвилин. Зніміть каструлю з вогню і остудіть. Знову поставте каструлю з джемом на вогонь і варіть ще, поки обсяг джему не зменшиться на 1/3.
Готовність джему визначається «на око». Охолодіть тарілку і капніть на неї краплю джему. Нахиліть тарілку і якщо крапля залишилася на місці, значить джем готовий.
Зберігати джем з брусниці можна протягом 18 місяців і не обов’язково в холодильнику. Навіть при кімнатній температурі він стоїть добре.
Як приготувати смачний і корисний брусничний джем, дивіться на відео: