Не знаючи правил зберігання трюфеля, не вийде вберегти його смакові якості, так як вони розкриваються до кінця тільки в свіжому стані.
Інгредієнти: Трюфель
Всього кілька рекомендацій від фахівців в цій області допоможуть зберегти делікатесний гриб у придатному вигляді протягом належного часу.
Терміни зберігання трюфеля
Зберігатися трюфельний гриб у домашніх умовах може до 10 днів. Для цього його необхідно загорнути в тканинний клапоть, помістити в герметичний контейнер і відправити в холодильний пристрій. Тканину необхідно міняти через кожні 2 дні, інакше трюфель зігниє. Замість натурального полотна можна скористатися м’яким папером. Його треба міняти кожен день.
Трюфель перед відправкою на зберігання не чистять – це продовжить його придатність. Під час зберігання делікатесу обов’язково необхідно стежити за тим, щоб гриб не знаходився в надмірно вологому середовищі, інакше він дуже швидко зіпсується. Тому й використовують суху крупу, тканину або папір – вони можуть збільшити період придатності до 4 тижнів.
Піддавати трюфельний гриб стерилізації небажано, так як при температурі, що перевищує показник +80 °С втрачається його запах.
Правильне зберігання трюфелів
Для того щоб зберегти унікальні смакові якості трюфеля, його перед відправкою на зберігання ставлять в контейнер, що не просвічується й засипають сухими зернами рису. Потім кладуть в найбільш темне місце холодильника. Рисові зерна, після закінчення місяця, вберуть трюфельний аромат. Викидати їх не варто, з рису вийде ідеальний гарнір або інша вишукана страва.
Замість зерен цієї крупи, ретельно промитий від землі трюфель заливають оливковою олією. Вона просочується грибним соком і має після цього чудовий аромат.
Трюфель відмінно піддається заморожуванню. Для цього кожне плодове тіло необхідно загорнути окремо в фольгу або помістити кілька примірників за раз в тару, що не пропускає повітря. Також його можна заморозити й у нарізаному скибочками вигляді. Температура морозильного пристрою повинна коливатися в межах від -10 °С до -15 °С. Розморожувати гриб слід в умовах кімнатної температури.
Серед багатьох кулінарів поширений ще один спосіб зберігання трюфеля. Вони засипають гриб піском, зверху поміщають вологий шматок тканини, після чого закривають ємність кришкою. Таким чином, вдається збільшити термін зберігання трюфеля до 4 тижнів.
Ще деякі кухарі консервують делікатесний гриб (без термічної обробки). Для цього його треба помістити в невелику тару зі скла й залити алкоголем (найкраще спиртом). Він повинен трохи покривати трюфель. Зберігати довше, ніж 2 роки гриб у такому вигляді не рекомендується. За цей проміжок часу алкоголь вбере весь запах і смакові якості цінного продукту. На основі алкоголю з-під трюфеля можна приготувати ароматний соус або можна додавати його в страви з м’яса або риби.
Див. відео “Трюфель (консервування)” від каналу “Ручна праця”: