Як правильно зберігати сушені гриби в домашніх умовах.

Поговоримо про важливі правила зберігання сушених грибів. Підходити до цього треба з високою долею серйозності. Якщо ви відхилитесь від основних застережень та рекомендацій, то заготовлені на зиму гриби вже стануть непридатними до споживання. Щоб такого не було, ознайомтесь із даним матеріалом.

У чому зберігати сушені гриби?

Отже, припустімо, що ви вже добре висушили велику кількість грибів. Хтось із вас це робив на сонці. Деякі господині сушать їх у печі, а деякі мають для сушки фруктово-овочевого врожаю електричну сушарку. У якому пакуванні треба надалі тримати гриби? Рекомендуємо зберігати висушені заготовки у паперових пакетах, можна з-під борошна. Також буде чудовим варіантом пошити для цієї цілі невеликі полотняні або лляні торбинки.

Як правильно зберігати сушені гриби

Чому слід уникати вологи, сонця та сторонніх ароматів?

Гриби у засушеному стані не люблять вологи. Тож кладіть пакети чи мішечки з грибами у сухому, але провітрюваному місці.

Грибна сушка швидко вбирає сторонні різкі аромати. Зважте на це, коли будете поряд з нею ставити якісь продукти із сильним запахом. Грибний порошок зберігайте в банках з щільно закритими кришками. Як не дивно, але саме грибний порошок найшвидше всотує непотрібний аромат.

Сушені цілі гриби чи порошок розміщуйте у місці, де абсолютно не проникає світло. Бо від цього грибочки можуть через деякий час потемніти.

Як правильно зберігати сушені гриби

Що робити, якщо ви примітили легке зволоження грибної сушки?

По-перше, зізнатися собі у тому, що щось ви зробили не так, коли відправляли на зберігання у це місце. По-друге, застосувати певні дії, що, врятують більшу частину ваших грибочків. Спочатку переберіть сушку та відкиньте ті гриби, що зовсім загубили свою крихкість та мають невтішний вигляд. Інші, ще нормальні екземпляри помістіть у злегка нагріту духовку й підсушіть. Приготуйте суху стерильну тару й помістіть у неї підсушені гриби.

Якщо ви перекладаєте врятовані гриби у банки, зробіть подальші маніпуляції: кришки, якими будете закатувати, намажте з внутрішньої сторони спиртом. Та обережно підпаліть його. А тепер ще акуратніше, поки тліє полум’я на кришках, накрийте ними банки. Швиденько закотіть їх. Для чого це потрібно? Спирт горіти довго не буде, а лише до того часу, коли вигорить увесь кисень у банці, а це 5-7 секунд. До того ж, такий незвичайний спосіб закривання кришками додатково простерилізує та досушить гриби. А це гарантія того, що вони не запліснявіють.

Як правильно зберігати сушені гриби

Як підготовлювати сушені гриби до початку приготування страв з ними?

Кожен з них треба обтрусити невеликою щіточкою, яка краще прибере залишки ґрунту та піску. Потім переходьте до етапу замочування. Залийте їх водою або молоком, або тим та іншим у співвідношенні “50 на 50”. Хай лежать у рідині до повного розбухання. До речі, як виймете гриби – то на цій рідині можна відварити бульйон чи суп. Аромат у такої страви буде неймовірний!

Увага – ніколи не беріть воду чи настояне молоко з-під сушених зморшків. Бо є думка, що цей вид грибів умовно їстівний.