Як правильно зберігати солоні вовнянки на зиму

Вовнянки, як і всі гриби, не можуть зберігатися тривалий час у свіжому стані. Тому господині вдаються до методу їх засолювання, маринування або сушіння на зиму. Найпоширенішим і найсмачнішим є перший варіант.

Такі заготовки вовнянок успішно зберігаються протягом усього зимового періоду. Важливо тільки дотримуватися декількох рекомендацій.

Зміст

Правила та терміни зберігання вовнянок взимку в домашніх умовах

Найголовніше при збереженні солоних вовнянок – це дотримуватися температурних умов. У прохолодному, добре провітрюваному приміщенні, має бути не нижче, ніж 0 ˚С. Найоптимальнішими вважаються показники градусника від +5 до + 6 ˚С. При температурі нижче 0 ˚С солона заготівля вовнянок промерзне, від чого гриби втратять свої смакові якості, й до того ж, почнуть кришитися. Якщо градусник в приміщенні з грибами прогріється до +7 С і більше, то вони почнуть киснути й дуже швидко зіпсуються.

Ще важливо враховувати ступінь солоності вовнянок: при більшій місткості солі, вони будуть зберігатися довше й навпаки. Але це не можна вважати правильним методом зберігання. Від тривалого перебування в занадто солоному розсолі вовнянки неможливо їсти, а вимочені, вони вже не можуть мати колишні смакові якості.

При недостатній кількості солі в банці з вовнянками, заготівля почне бродити. Тому необхідно обов’язково готувати в точності так, як написано в тому чи іншому рецепті. Також обов’язково потрібно стежити, щоб вовнянки весь час були покриті розсолом. Для цього тару з заготівлею й накривають полотняною тканиною, а зверху привалюють, чимось дуже важким. Якщо розсолу через деякий час стане менше, ніж потрібно, слід приготувати такий же новий і залити ним гриби. При утворенні на поверхні вовнянок цвілі, тканину слід зняти, ретельно сполоснути й знову накрити нею гриби. В такому випадку бажано ще й вовнянки промити охолодженим окропом і залити новим розсолом.

Ще необхідно час від часу тару з вовнянками струшувати або перебирати в іншу ємність, для того щоб розсіл «рухався» по тарі з засолкою.

Солоні вовнянки придатні до вживання протягом півроку, але тільки при дотриманні правильних умов. Початкову дату терміну придатності потрібно відраховувати з того моменту, як гриби будуть готові до вживання.

Тара та приміщення для зберігання солоних вовнянок взимку

Вовнянки прийнято солити в бочці, емальованому відрі, каструлі або просто в 3-х літрових скляних банках. Незалежно від обраного посуду, він обов’язково повинен бути ідеально чистим. Будь-які бактерії спровокують бродіння продукту.

Зберігати солоні вовнянки потрібно тільки в умовах холодильника. Якщо заготовок багато або вона у великій ємності, то найкращим місцем для зберігання продукту є погрібне або підвальне приміщення. Багато господинь, у яких немає подібного місця, розміщують солоні вовнянки на балконі (але тільки, якщо він засклений). Щоб уберегти гриби від замерзання, їх потрібно помістити в утеплені старими ковдрами, ватином або тирсою ящики.

Див. відео “Як солити вовнянки гарячим способом. Дуже простий, але смачний рецепт”: