Як правильно зберігати сливи: де й за яких умов

Осінньою порою безліч дачників, радіючи багатому врожаю слив, переживають за їх якісне збереження протягом зимового періоду. Знаючи кілька важливих моментів, що стосуються цієї справи, кожному вдасться насолоджуватися фруктами довгий час.

Перед зберіганням слив необхідно оцінити ступінь зрілості плодів, і знати до якого сорту вони відносяться. Від цього залежить тривалість придатного стану продукту. Наприклад, не зовсім стиглі сливи, не можна відправляти в холодне приміщення. В таких умовах вони почнуть в’янути й гнити.

Кілька важливих нюансів зберігання слив

Щоб якомога довше насолоджуватися соковитим смаком слив, потрібно обов’язково дотримуватися деяких важливих моментів.

  1. Недостиглі сливи слід зберігати в умовах звичайної кімнати. Щоб швидше домогтися їх дозрівання, можна упакувати плоди в пакети з паперу на деякий час.
  2. У разі, якщо сливи стоять в кімнаті й дозрівають таким чином, то відправляти їх в холодильний пристрій потрібно лише тоді, коли вони досягнуть потрібного ступеня стиглості.
  3. Не можна зберігати сливи під прямим впливом сонячних променів. Інакше фрукти стануть непридатними до вживання протягом одного дня.
  4. Часто у стиглих слив спостерігається наліт, що нагадує пил. Це не відхилення від норми.
  5. Вибирати для зберігання слив пакет із поліетилену не слід. У ньому плоди не зможуть дихати. Якщо немає іншого варіанту зберігання, то подібну упаковку можна не зав’язувати туго.
  6. Для зберігання слив великого розміру в холодильнику добре використовувати картонну тару, в якій продаються яйця.
  7. Висока вологість повітря (не вище 90%) може спричинити те, що фрукти зіпсуються раніше передбачуваного терміну.
  8. Найкращою температурою зберігання слив вважається показник від 5 до 6 °С, якщо показники будуть нижчими цих меж, то м’якуш продукту може потемніти.
  9. Сливи можна зберігати досить довго (2-3 тижні). Але з кожним днем їх смак і аромат буде вже не такий насичений.
  10. Якщо планується відправити плоди в морозильний пристрій, то перед заморожуванням із них потрібно вийняти кісточки.
  11. Велику кількість слив можна зберігати на балконі (в темному куточку) або підвалі, помістивши (розміщуючи в кожен максимально по 3-4 шари) в ящики з дерева, застелені папером. Шар від шару також повинен бути відділений паперовим листом.

Продовжити термін придатності твердих слив можна, виконавши зовсім неважку маніпуляцію. Спочатку потрібно дати плодам дійти до ступеня зрілості при умовах кімнатної температури, потім потрібно витримати їх протягом 15 годин при 0° С в холодильному пристрої, і тільки після цього відправити в місце, температура якого буде від 2 до 5° С. В такому випадку сливи залишаться якісними протягом 3 тижнів.

Термін придатності слив

При температурних показниках від +20 до +25 °С урожай слив залишиться в свіжому стані пару днів. За цей час недостиглі фрукти стануть ніжнішими й соковитішими. Якщо сливи при таких температурних умовах не почали псуватися, то їх можна відправити в холодильник і, таким чином, продовжити термін придатності ще на деякий час.

Поклавши стиглі сливи в холодильний пристрій у відсік для фруктів, вдасться вберегти їх від 10 днів до 2 тижнів. Є сорти слив, які можуть бути свіжими в холодильному пристрої протягом 3 тижнів.

У морозилці сливи (в лотку або спеціальному пакеті) можуть зберігатися майже 1 рік. Проводити повторну заморозку цих плодів не можна.

В погрібному приміщенні або місці, де є такі ж умови, урожай слив можна зберігати кілька тижнів. Час від часу плоди потрібно оглядати й сортувати при необхідності. Не варто забувати, що сливи не люблять різких коливань температурних показників. Сухі сливи придатні до вживання протягом декількох місяців.

Сам процес зберігання слив не передбачає нічого складного, важливо тільки не нехтувати жодним із перерахованих вище правил.