Як правильно зберігати різні соуси

Без смачного соусу не обходяться ні на одній кухні. Але не завжди вдається розрахувати й приготувати його тільки на один прийом їжі. Тому, кожній господині обов’язково слід знати, як зберігати в домашніх умовах ту чи іншу подібну приправу до страв.

Зміст

Правильне зберігання соусів вдома

Загалом, більшість соусів можна зберігати недовго.

Холодні соуси, зроблені зі свіжої зелені (типу песто), сметанні заправки та домашній майонез краще готувати для одноразового використання і не піддавати тривалому зберіганню.

Якщо необхідно, щоб гарячий соус до подачі залишався в належному стані протягом декількох годин, його слід просто поставити на водяну баню на максимально повільний вогонь. Важливо стежити, щоб рідина не починала кипіти. Щоб уникнути розшаровування, особливо важливо не перегрівати вершкові соуси і ті, в складі яких є яйця.

Щоб зберігати соуси більш тривалий час, потрібно використовувати холодильник. Для цього, рідку охолоджену приправу необхідно перелити в стерильну баночку зі скла, у якої є щільна кришка. Замість неї можна скористатися звичайним пергаментом, зав’язавши горловину гумкою.

Магазинні соуси потрібно відкривати тільки тоді, коли вони будуть потрібні. Відкоркований соус не зможе зберігатися довго, на відміну від закритого.

Багато господинь, щоб зберегти відкритий або свіжо приготований домашній соус довше, заморожують його.

Час придатності соусів

Гарячі соуси, приготовлені на основі відвару риби, грибів або м’яса, дозволяється зберігати до подачі на стіл протягом 4 годин. При цьому, потрібно стежити, щоб температура приправи, що зберігається на водяній бані, не перевищувала показник в 85°С.

Гарячі соуси з яйцями або вершковим маслом можна зберігати півтори години, стежачи за тим, щоб мітка градусника в цей період не була вищою, ніж 65°С. При більш високій температурі в ньому почнеться процес розшарування.

Домашній майонез і салатні заправки зберігають в холодильнику не більше доби. Щоб зробити цей термін довшим, в їх склад повинні входити натуральні консерванти: лимон або оцет, гірчиця, сіль, перець, хрін.

Соуси типу песто, розфасовані в простерилізовану тару, можуть зберігатися в холодильнику до місяця, за умови, що їх поверхня завжди буде покрита шаром рослинної олії. Розфасований порційно, подібний соус, може зберігатися в морозилці 3-4 місяці.

До доби може бути в придатному стані і натуральний соус зі свіжих томатів. Термін зберігання такого томатного соусу стане значно довшим, якщо до його складу входить хрін (така приправа називається хреновина) і/або гірчиця.