Сучасні людям все частіше потрібно мати пшеницю під руками: комусь для самостійної випічки хліба, комусь, як корм для домашньої живності, а хтось робить з неї лікарські засоби. Тому питання, як найкраще зберігати пшеницю в домашніх умовах, стає все більше і більше актуальним.
Інгредієнти: Пшениця
Процес зберігання пшениці досить простий, якщо не нехтувати важливими порадами досвідчених людей в цій справі. Існує декілька поширених способів, що дозволяють уберегти насіння якомога довше в придатному стані.
Зміст
Як правильніше зберігати пшеницю, і яке місце для цього більш підходяще
Перед відправкою на зберігання зерно необхідно продезінфікувати, адже на ньому можуть бути спори, з яких пізніше утворюється цвіль, і комахи.
Правильно, якщо приміщення, де буде зберігатися пшениця, буде мати:
- невеликий рівень вологості (15%; при високих показниках зерно може прокиснути);
- захищеність від світла;
- хорошу вентиляцію.
Оптимальним терміном придатності пшениці, призначеної для випічок й підгодівлі живності, вважається період до 6 років, а ту, що планується садити, не можна зберігати більше, ніж рік і 2 місяці. Показники градусника в приміщенні, де знаходиться зерно, повинні коливатися в межах + 10 °С … + 25 °С.
Один із способів зберігання зерна в домашніх умовах можна підглянути у відео:
Неочищена пшениця може зберігатися до року, а то й більше. Урожай рекомендується періодично оглядати, щоб раптом не упустити момент появи цвілі або шкідників.
Відповідна тара для зберігання врожаю пшениці
Ідеально просушені запаси слід берегти в тканинних (з натурального дихаючого матеріалу) мішечках, у яких є зав’язки. Це найбільш простий варіант, але не ідеальний. Зберігання в такій упаковці не вбереже зерно від розсипання, адже тканина може порватися, а якщо помістити мішки в кімнаті квартири, то це буде виглядати не естетично.
Добре, якщо є можливість зберігати зерно в тарі зі скла або дерев’яних бочках. Також можна придбати спеціальні мішки, які потрібно прикріпити на стіну.
У відеоматеріалі “Як зберігати крупи, щоб там не завелися жуки і цвіль – Все буде добре – Випуск 647 – 05.08.15” докладно розповідається про те, як уберегти зернові від паразитів:
Для великих запасів зерна, наприклад, для годування птахів, найкраще мати забетоноване, оббите залізом приміщення. В такому місці його зберігають насипом.
Якщо пшениці мало, то її можна розмістити в спеціальні коробки-рундуки. В не залежності від тари її необхідно розташовувати на будь-яку підставку, щоб насіння не тягнуло вологу з підлоги.
Як зберігати зерно для пророщування і вже пророщену пшеницю
Насіння, яке планується пророщувати в майбутньому, не можна піддавати обробленню під високою температурою. Таке зерно, природно, простоїть довше, але при цьому воно вже не буде таким корисним, як спочатку.
Для зберігання пшениці для пророщування підійдуть скляні сухі ємності, які слід прикрити марлевою тканиною, або полотняні мішечки.
Щоб відчути користь від пророщеної пшениці, її необхідно вживати протягом досить тривалого періоду. Тому слід правильно її зберігати в холодильнику, і готувати невеликими порціями, так як через 2-3 доби продукт вже не буде настільки чудодійним.
Варто враховувати всі побажання до зберігання пшениці в домашніх умовах від фахівців, інакше не вийде уберегти зерно в придатному стані протягом тривалого періоду.