Як правильно зберігати підберезники на зиму

Зберігання підберезників дуже делікатне питання, яке хвилює кожного завзятого грибника. Адже свіжі гриби зберігаються не дуже довго. Тому їх швиденько треба заготовити на зимовий період.

До того ж важливо відповідально ставитися до кожного процесу й забезпечити заготівлі необхідні умови, щоб підберезники могли простояти в придатному вигляді аж до наступного сезону.

Скільки та як можна зберігати свіжі підберезники

Якщо немає можливості, принесені з лісу гриби, відразу ж переробити, то перші 2-3 години переживати за них не варто, навіть, залишивши просто на кухні. Зберегти підберезники в свіжому вигляді протягом 2-3 днів допоможе холодильник. Перед цим гриби потрібно ретельно почистити, занурити в воду на півгодини, після цього добре сполоснути. Потім, слід ще раз переконатися в тому, що вони чисті, викласти на друшляк, потім розмістити їх на серветці, щоб вони просохли. І тільки після всіх цих процедур підберезники можна помістити в холодильник в глибокій мисці, накритій зверху серветкою.

Але треба пам’ятати, що після закінчення 3 (максимум 4) діб, тримати їх в не переробленому вигляді вже небезпечно. Такими підберезниками можна отруїтися.

Способи тривалого зберігання підберезників

Найпоширенішим варіантом заготовки підберезників на зиму є заморожування. У такому вигляді гриби можуть бути придатними до вживання в їжу:

  • при показниках від -12 ℃ до -14 °С – 3-4 місяці;
  • від -14 °С до -18 ℃ – 4-6 місяців;
  • від -18 °С до -24 °С – до 1 року.

Відправляти підберезники в морозильну камеру краще після їх попереднього бланшування в підсоленій воді (столова ложка солі на літр води).

Також дуже зручно зберігати гриби засушеними. За умови, що вони в готовому вигляді будуть знаходитися в щільно закритій тарі, та в сухому приміщенні їх можна буде вживати в їжу протягом 2-3 років. Але тільки тоді, коли вони ще й висушені правильно.

Існує безліч смачних заготовок підберезників в маринованому вигляді. Якщо під час приготування такої страви на зиму ретельно дотримуватися необхідної технології, то гриби можуть спокійно зберегтися до нового врожаю. Головне тільки тримати їх в герметично закупорених металевими кришками стерильних банках в прохолодному темному приміщенні з помірною вологістю.

Якщо з тієї чи іншої причини банки здулися, то підберезники з них необхідно негайно викинути.

Див. відео “Як зберегти гриби на зиму. Зручний спосіб зберігання грибів на зиму “: