Зберігання підберезників дуже делікатне питання, яке хвилює кожного завзятого грибника. Адже свіжі гриби зберігаються не дуже довго. Тому їх швиденько треба заготовити на зимовий період.
Інгредієнти: Підберезники
До того ж важливо відповідально ставитися до кожного процесу й забезпечити заготівлі необхідні умови, щоб підберезники могли простояти в придатному вигляді аж до наступного сезону.
Скільки та як можна зберігати свіжі підберезники
Якщо немає можливості, принесені з лісу гриби, відразу ж переробити, то перші 2-3 години переживати за них не варто, навіть, залишивши просто на кухні. Зберегти підберезники в свіжому вигляді протягом 2-3 днів допоможе холодильник. Перед цим гриби потрібно ретельно почистити, занурити в воду на півгодини, після цього добре сполоснути. Потім, слід ще раз переконатися в тому, що вони чисті, викласти на друшляк, потім розмістити їх на серветці, щоб вони просохли. І тільки після всіх цих процедур підберезники можна помістити в холодильник в глибокій мисці, накритій зверху серветкою.
Але треба пам’ятати, що після закінчення 3 (максимум 4) діб, тримати їх в не переробленому вигляді вже небезпечно. Такими підберезниками можна отруїтися.
Способи тривалого зберігання підберезників
Найпоширенішим варіантом заготовки підберезників на зиму є заморожування. У такому вигляді гриби можуть бути придатними до вживання в їжу:
- при показниках від -12 ℃ до -14 °С – 3-4 місяці;
- від -14 °С до -18 ℃ – 4-6 місяців;
- від -18 °С до -24 °С – до 1 року.
Відправляти підберезники в морозильну камеру краще після їх попереднього бланшування в підсоленій воді (столова ложка солі на літр води).
Також дуже зручно зберігати гриби засушеними. За умови, що вони в готовому вигляді будуть знаходитися в щільно закритій тарі, та в сухому приміщенні їх можна буде вживати в їжу протягом 2-3 років. Але тільки тоді, коли вони ще й висушені правильно.
Існує безліч смачних заготовок підберезників в маринованому вигляді. Якщо під час приготування такої страви на зиму ретельно дотримуватися необхідної технології, то гриби можуть спокійно зберегтися до нового врожаю. Головне тільки тримати їх в герметично закупорених металевими кришками стерильних банках в прохолодному темному приміщенні з помірною вологістю.
Якщо з тієї чи іншої причини банки здулися, то підберезники з них необхідно негайно викинути.
Див. відео “Як зберегти гриби на зиму. Зручний спосіб зберігання грибів на зиму “: