Як правильно зберігати печінку та печінковий паштет: скільки часу, й за яких умов

Свіжа печінка відноситься до продуктів, що швидко псуються. Її ні в якому разі не можна залишати до моменту обробки просто на кухні. Зіпсованою печінкою можна сильно отруїтися.

Терміни зберігання печінки різних тварин залежать від температурних умов, способів зберігання та тари.

Правильне зберігання печінки

Печінка великої худоби буває охолодженою та замороженою. Пташину печінку можна зберігати в чотирьох станах.

  1. В охолодженому (при показниках градусника від 0 ˚C до +4 ˚C): якщо температура холодильного пристрою від 0 до + 2˚C, то продукт буде придатним до вживання 2 доби; якщо від -1 ˚C до +1 ˚C – 4 доби й не довше; охолоджену печінку, поміщену на виробництві в полімерну упаковку, в якій є газове середовище, та якщо температурні показники коливаються в межах від 0 ˚C до +4 ˚C, дозволяється зберігати до 15 діб.
  2. У підмороженому (від -2 ˚C до -3 ˚C; термін придатності 7 діб).
  3. У замороженому (не вище -8 ˚C). У цьому стані печінка придатна до вживання 4 місяці
  4. У глибоко замороженому (-18 ˚C і нижче) продукт може зберігатися від півроку до 10 місяців.

Печінку категорично не можна заморожувати повторно.

Правильне зберігання печінкового паштету

Паштет із печінки, приготований в домашніх умовах, потрібно зберігати в холодильному пристрої, в герметичній тарі. Таким чином, він зможе простояти в придатному стані протягом 2 діб. Про те що починається процес деградації буде свідчити потемніння продукту. Також, якщо є впевненість в тому, що свіжоприготований печінковий паштет не вдасться вжити за один прийом, то його частину можна заморозити. Розморожувати потрібно поступово, подібний стрімкий процес неприйнятний.

Варто підкреслити, що немає нічого ціннішого, ніж свіжий продукт, особливо, якщо він швидко псується.

Див. відео “Як правильно вибрати печінку?”: