Як правильно зберігати патисони на зиму

Патисон – це річний овоч, який полюбився багатьом господиням у всьому світі за свій не тільки гарний зовнішній вигляд, але й за приємний ніжний смак Він нагадує щось середнє між гарбузом і кабачком і, навіть, грибами. Сьогодні поговоримо про способи зберігання патисонів на зиму в домашніх умовах.

Літньої пори любителям оригінальних овочевих страв хочеться зробити достатній запас патисонів на зимовий період, щоб радувати своїх близьких корисними стравами з нього.

Зберігання патисонів на зимову пору

Патисон зовсім не вибагливий у питанні зберігання на зиму. І при правильному поводженні з ним під час збору врожаю й відправленні на зберігання овоч може бути придатним до вживання майже до весни, а то й довше. Все залежить від обраного способу.

Вибираючи один з варіантів, необхідно брати за орієнтир ступінь його зрілості. Наприклад, невеликі, як їх називають «делікатесні», патисони свіжими можуть зберігатися до 7 днів. Якщо за цей період не вдасться спожити продукт, то його найкраще заморозити або приготувати з плодів якісь заготівлі. Більш зрілі патисони (у них тверда оболонка) можуть зберігатися більш тривалий період.

Стане можливим вживати овоч у свіжому вигляді до весняної пори якщо:

  • розсортувати патисони, відкинувши ті, які мають вм’ятини, подряпини й інші пошкодження;
  • кожен екземпляр замотати в папір;
  • відправити в приміщення, де завжди темно й прохолодно.

Патисони під час подібного зберігання не повинні торкатися один одного.

Сушіння й заморожування плодів

Сушать і заморожують патисони ті, у кого немає відповідного місця для зберігання їх в свіжому вигляді. Ці способи дозволяють зайняти набагато менше місця, при тому, що більша кількість вітамінів не втрачається – ідеально для зберігання в квартирі. Дуже зручно сушити тонкі скибочки патисонів в спеціальній сушці. Заморожувати овоч краще цілком (якщо його шкірка не тверда). У такому вигляді патисон може бути придатним до вживання протягом 10 місяців, після цього його можна їсти, але всіх вітамінів у таких плодах уже не буде.

Див. відео: Як правильно засушити патисони.

Інші способи зберігання патисонів

Найпоширенішим методом заготовок цих плодів на зиму є консервування. Такий продукт може спокійно простояти до наступного врожаю гарбузових. Умілі господині призвичаїлися перетворювати патисони в смачні десерти: джеми, варення, повидло і т.д. Існують навіть рецепти компотів із цих корисних плодів.

Умови, при яких правильно зберігати патисони

Всі способи зберігання вимагають дотримання певних особливостей, що дозволяють зберегти овоч на тривалий час і при цьому не розгубити його корисні речовини.

  1. Температура для зберігання патисонів в свіжому вигляді не повинна перевищувати показник +20 °С.
  2. Заморожена нарізка плодів зберігається півроку, а цілі заморожені овочі не більше, ніж 10 місяців.
  3. Засушені скибочки патисон необхідно зберігати в провітрюваному місці, де завжди сухо. Термін їх придатності не довший, ніж 6 місяців.

Головне, не нехтувати жодною з порад досвідчених господинь, тоді патисони зможуть бути на столі протягом цілого року.