Патисон – це річний овоч, який полюбився багатьом господиням у всьому світі за свій не тільки гарний зовнішній вигляд, але й за приємний ніжний смак Він нагадує щось середнє між гарбузом і кабачком і, навіть, грибами. Сьогодні поговоримо про способи зберігання патисонів на зиму в домашніх умовах.
Інгредієнти: Патисони
Літньої пори любителям оригінальних овочевих страв хочеться зробити достатній запас патисонів на зимовий період, щоб радувати своїх близьких корисними стравами з нього.
Зміст
Зберігання патисонів на зимову пору
Патисон зовсім не вибагливий у питанні зберігання на зиму. І при правильному поводженні з ним під час збору врожаю й відправленні на зберігання овоч може бути придатним до вживання майже до весни, а то й довше. Все залежить від обраного способу.
Вибираючи один з варіантів, необхідно брати за орієнтир ступінь його зрілості. Наприклад, невеликі, як їх називають «делікатесні», патисони свіжими можуть зберігатися до 7 днів. Якщо за цей період не вдасться спожити продукт, то його найкраще заморозити або приготувати з плодів якісь заготівлі. Більш зрілі патисони (у них тверда оболонка) можуть зберігатися більш тривалий період.
Стане можливим вживати овоч у свіжому вигляді до весняної пори якщо:
- розсортувати патисони, відкинувши ті, які мають вм’ятини, подряпини й інші пошкодження;
- кожен екземпляр замотати в папір;
- відправити в приміщення, де завжди темно й прохолодно.
Патисони під час подібного зберігання не повинні торкатися один одного.
Сушіння й заморожування плодів
Сушать і заморожують патисони ті, у кого немає відповідного місця для зберігання їх в свіжому вигляді. Ці способи дозволяють зайняти набагато менше місця, при тому, що більша кількість вітамінів не втрачається – ідеально для зберігання в квартирі. Дуже зручно сушити тонкі скибочки патисонів в спеціальній сушці. Заморожувати овоч краще цілком (якщо його шкірка не тверда). У такому вигляді патисон може бути придатним до вживання протягом 10 місяців, після цього його можна їсти, але всіх вітамінів у таких плодах уже не буде.
Див. відео: Як правильно засушити патисони.
Інші способи зберігання патисонів
Найпоширенішим методом заготовок цих плодів на зиму є консервування. Такий продукт може спокійно простояти до наступного врожаю гарбузових. Умілі господині призвичаїлися перетворювати патисони в смачні десерти: джеми, варення, повидло і т.д. Існують навіть рецепти компотів із цих корисних плодів.
Умови, при яких правильно зберігати патисони
Всі способи зберігання вимагають дотримання певних особливостей, що дозволяють зберегти овоч на тривалий час і при цьому не розгубити його корисні речовини.
- Температура для зберігання патисонів в свіжому вигляді не повинна перевищувати показник +20 °С.
- Заморожена нарізка плодів зберігається півроку, а цілі заморожені овочі не більше, ніж 10 місяців.
- Засушені скибочки патисон необхідно зберігати в провітрюваному місці, де завжди сухо. Термін їх придатності не довший, ніж 6 місяців.
Головне, не нехтувати жодною з порад досвідчених господинь, тоді патисони зможуть бути на столі протягом цілого року.