Маточне молочко цінується за корисні властивості. Але воно відноситься до нестійких продуктів, його потрібно обов’язково правильно зберігати, інакше можна швидко втратити його лікувальні якості.
Інгредієнти: Маточне молочко
По-перше, величезна відповідальність падає на того, хто збирає маточне молочко. При порушенні правил технології збору, не вдасться зберегти всі цілющі речовини продукту, а, по-друге, зберігатися довгий час воно також не зможе.
Зміст
Терміни зберігання маточного молочка
Фахівцями виведена таблиця термінів зберігання цінного бджолиного продукту в тому чи іншому температурному режимі:
- при показниках градусника -1 °С – 2 місяці;
- від -15 °С до -18 °С (умови морозильної камери) – від 1 року до 19 місяців.
Транспортують маточне молочко, поклавши в сумку-холодильник, де температура не перевищує 0 °С. Перебувати в таких умовах продукт може 1 добу.
Правильне зберігання маточного молочка
Зберігаючи цінний бджолиний продукт, потрібно дотримуватися особливих правил зберігання, інакше цілющу терапевтичну дію буде втрачено.
В домашніх умовах
Найпоширенішим методом зберігання маточного молочка є його змішування з натуральним медом або спиртом. Таким чином, продукт зможе тривалий час простояти в придатних умовах, і до того ж, придбати нові лікувальні якості.
Маточне молочко в чистому вигляді необхідно розфасувати в «маленьку» неорганічну (в іншій може виникнути лужна реакція) скляну тару, що щільно закривається. Найкраще, коли є можливість помістити його в шприц, флакончик або пробірку, зробити герметичну закупорку й відправити в холодильний пристрій.
Для зберігання маточного молочка найкраще підійде холодильник або морозильна камера. Якщо немає можливості помістити тару з цілющим продуктом в подібний пристрій, то її можна залишити в місці, де темно й куди не зможуть потрапити сонячні промені.
У промислових умовах
Промислові пасіки, відразу ж після збору, маточне молочко консервують, використовуючи спеціальну технологію. Після відповідного процесу його відправляють на зберігання в темну скляну банку й щільно закупорюють кришкою, добиваючись герметичності, використовуючи бджолиний віск.
Див. відео “Отримання й зберігання маточного молочка з ройових маточників”: