Не завжди купується маленький шматочок м’яса, з якого відразу ж готується страва. Тому обов’язково потрібно вміти правильно його зберігати. Адже якщо не дотримуватися необхідних умов зберігання, то воно швидко зіпсується.
Інгредієнти: М'ясо
Зберігати м’ясо зовсім не складно, головне тільки не упускати жодної важливої деталі в цьому процесі. Тоді воно тривалий час зможе залишатися соковитим і придатним до вживання.
Зміст
Як зберігати м’ясо в холодильному пристрої
М’ясо зберігають в холодильнику (в нижньому відсіку, там зазвичай холодніше) тільки в тому випадку, якщо його планують приготувати через день, максимум через два, після придбання. Природно, що купувати продукт потрібно в перевірених людей, інакше не можна бути впевненим у тому, що він свіжий.
Сире м’ясо птахів можна зберігати в холодильному пристрої тільки 2 дні, а приготоване до 4 днів. Сиру свинину й яловичину можна залишати на зберігання в холодильнику більше, ніж на 5 днів, а приготоване на 4 доби. Фарш може простояти в придатному стані в умовах холодильника не довше, ніж 2 дні.
Як зберігати м’ясо в морозильному пристрої
Оптимальною температурою морозильної камери під час зберігання м’яса вважається показник -18 °C. Найважливішим процесом перед заморожуванням м’яса є викачування повітря з пакета з продуктом. Добре якщо для цього скористатися спеціальним пристроєм – вакуумним пакувальником. Ще правильно буде, якщо перед відправкою в морозилку замотати упаковку з м’ясом у фольгу.
Великі шматки можна поміщати в один пакет. Краще, коли кожен порційний шматочок загорнутий в харчову плівку. Для того щоб точно знати, скільки часу той чи інший контейнер, або пакет з м’ясом лежать в морозильній камері на них необхідно зробити напис з відповідною датою.
Протягом цілого року в морозилці можуть зберігатися курка, качка, гусак, індичка в цілому вигляді. Птиця, розділена на частини, має менший термін придатності – не більше, ніж 9 місяців.
Великі шматки яловичого, телячого, свинячого й баранячого м’яса зможуть пролежати в морозилці в придатному стані до 12 місяців. Шматки невеликого розміру – до півроку.
Заморожений фарш не можна зберігати довше, ніж 4 місяці. Приготоване м’ясо в морозилці збереже свої властивості від 2 місяців до півроку.
Зберігання м’яса поза холодильним і морозильним пристроєм
Існують альтернативні способи зберігання м’яса. Адже за часів, коли ще не було морозилок і холодильників, господаркам вдавалося зберігати м’ясо тривалий час і без них. Найбільш поширеним методом є консервування сирого й вареного м’яса.
Менше відомий, але залишається практичним і досі вважається спосіб засолювання. За допомогою натирання сіллю (щоб підвищити смакову якість м’яса можна додати до солі трав і спецій) вдається знищити бактерії, і тим самим, продовжити термін придатності продукту. Перед приготуванням його необхідно буде вимочити в воді.
Деякі господині м’ясо сушать, нарізаючи його на тоненькі скибочки. Але смак такого продукту сподобається не кожному.
Важливо пам’ятати, що вживати в їжу прострочене м’ясо ні в якому разі не можна, інакше можна сильно отруїтися.