Як правильно зберігати м’ясо в домашніх умовах

Не завжди купується маленький шматочок м’яса, з якого відразу ж готується страва. Тому обов’язково потрібно вміти правильно його зберігати. Адже якщо не дотримуватися необхідних умов зберігання, то воно швидко зіпсується.

Зберігати м’ясо зовсім не складно, головне тільки не упускати жодної важливої деталі в цьому процесі. Тоді воно тривалий час зможе залишатися соковитим і придатним до вживання.

Як зберігати м’ясо в холодильному пристрої

М’ясо зберігають в холодильнику (в нижньому відсіку, там зазвичай холодніше) тільки в тому випадку, якщо його планують приготувати через день, максимум через два, після придбання. Природно, що купувати продукт потрібно в перевірених людей, інакше не можна бути впевненим у тому, що він свіжий.

Сире м’ясо птахів можна зберігати в холодильному пристрої тільки 2 дні, а приготоване до 4 днів. Сиру свинину й яловичину можна залишати на зберігання в холодильнику більше, ніж на 5 днів, а приготоване на 4 доби. Фарш може простояти в придатному стані в умовах холодильника не довше, ніж 2 дні.

Як зберігати м’ясо в морозильному пристрої

Оптимальною температурою морозильної камери під час зберігання м’яса вважається показник -18 °C. Найважливішим процесом перед заморожуванням м’яса є викачування повітря з пакета з продуктом. Добре якщо для цього скористатися спеціальним пристроєм – вакуумним пакувальником. Ще правильно буде, якщо перед відправкою в морозилку замотати упаковку з м’ясом у фольгу.

Великі шматки можна поміщати в один пакет. Краще, коли кожен порційний шматочок загорнутий в харчову плівку. Для того щоб точно знати, скільки часу той чи інший контейнер, або пакет з м’ясом лежать в морозильній камері на них необхідно зробити напис з відповідною датою.

Протягом цілого року в морозилці можуть зберігатися курка, качка, гусак, індичка в цілому вигляді. Птиця, розділена на частини, має менший термін придатності – не більше, ніж 9 місяців.

Великі шматки яловичого, телячого, свинячого й баранячого м’яса зможуть пролежати в морозилці в придатному стані до 12 місяців. Шматки невеликого розміру – до півроку.

Заморожений фарш не можна зберігати довше, ніж 4 місяці. Приготоване м’ясо в морозилці збереже свої властивості від 2 місяців до півроку.

Зберігання м’яса поза холодильним і морозильним пристроєм

Існують альтернативні способи зберігання м’яса. Адже за часів, коли ще не було морозилок і холодильників, господаркам вдавалося зберігати м’ясо тривалий час і без них. Найбільш поширеним методом є консервування сирого й вареного м’яса.

Менше відомий, але залишається практичним і досі вважається спосіб засолювання. За допомогою натирання сіллю (щоб підвищити смакову якість м’яса можна додати до солі трав і спецій) вдається знищити бактерії, і тим самим, продовжити термін придатності продукту. Перед приготуванням його необхідно буде вимочити в воді.

Деякі господині м’ясо сушать, нарізаючи його на тоненькі скибочки. Але смак такого продукту сподобається не кожному.

Важливо пам’ятати, що вживати в їжу прострочене м’ясо ні в якому разі не можна, інакше можна сильно отруїтися.