Як правильно зберігати лавровий лист і лаврові гілки

Без лаврового листа ніяк не обійтися жодній господині. Ці прянощі обов’язково є у всіх. Збираючи врожай лавра, зрізають цілу гілочку, потім її сушать, а, вже розфасовуючи, розділяють їх. Свіже листя можна зустріти в продажу набагато рідше, ніж сухе.

Пряне листя має два терміни придатності: з моменту збору до того, як його розкладуть по упаковках, спецію можна використовувати в кулінарії – до 9 місяців, а після розфасовки – рік. Рамки тривалості зберігання листя лавра будуть прямо залежати від якості продукту. Тому ні в якому разі не можна зупиняти свій вибір на бурих, блідо-коричневих з відтінком іржі, примірниках, що легко ламаються .

Зміст

Терміни придатності лаврового листа

Пряність прийнято зберігати в сушеному вигляді. Додавати лавровий лист до страв в придатному стані можна протягом досить тривалого періоду, але за умови, що при цьому будуть дотримуватися всі моменти правильного зберігання.

Терміни зберігання приправи залежать від виду тари:

  • якщо листя зберігати в тканинних мішечках або ящиках, то їх можна вживати до 9 місяців;
  • якщо в паперових або целофанових пакетах, то до 12 місяців (упаковка обов’язково повинна бути щільно запаяною).

Не можна забувати про те, що з моменту зрізу з кущів до розфасовки листя, їх деякий час зберігали в складському приміщенні. Тому добре, якщо дати терміну збору спеції і упаковки «стоять» якомога ближче одна до одної (цей момент прописаний на маркуванні).

Щоб не упустити кілька важливих моментів варто переглянути відеоматеріал “Як зберегти лавровий лист взимку”:

Про випадки отруєння лавровим листям, термін придатності якого закінчений, ніде не згадується, але їх смак занадто гіркий, а аромат далекий від приємного.

За яких умов правильно зберігати лаврове листя

Необхідно пам’ятати, що будь-який продукт вимагає до себе особливої уваги в плані зберігання, тобто недотримання правильних умов спричинить за собою зіпсованість продукту раніше терміну.

Найголовніше – це температура, оптимальними вважаються показники від 10 до 15 °C і вологість не більше як 75%. Також важливо, щоб біля упаковки з лавровим листям не зберігалися інші прянощі та продукти, у яких яскраво виражений аромат, так як вони в сухому вигляді легко вбирають чужі запахи. Необхідно захистити тару з лавровим листям від світла. Краще, коли спеція зберігається далеко від джерела тепла. Найкращим місцем вважається полиця холодильника або закрита шафка (тут легше підтимувати температуру та вологість в одних межах).

Відповідна тара для зберігання лаврового листя

Ємність для зберігання прянощів повинна герметично закриватися. Це, головним чином, допоможе забезпечувати правильні умови зберігання. Для збереження продукту підійде звичайна банка для консервації з пластиковою кришкою. Також хорошим вибором буде вакуумний пакет, у якого є спеціальна герметична застібка.

Мішечки навіть з натуральної тканини для зберігання лаврового листя не є кращим варіантом. Вони здатні пропускати вологу, тепло, сторонні запахи, до того ж, прискорюють випаровування. Щоб аромат листочків краще зберігався, їх, при розфасовці, необхідно нещільно пресувати.

Лаврову пряність можна засушити прямо на зірваній гілці. Після просушування їх необхідно скласти пучками, розташовуючи в центрі довгі, а короткі – по краях. Утворену зв’язки слід не туго зв’язати бинтом або марлевою тканиною, а після, відправити в непрозорий пакет. Зберігати мішечки можна в шафці або в холодильнику.

Деякі господині, щоб продовжити період збереження лаврового листя, заморожують пряність і зберігають її в поліетиленових пакетиках або харчових контейнерах в морозильній камері. Виймати сухі листочки з тари вологими руками не можна. Це спричинить те, що продукт може швидше зіпсуватися.

Про те як можна заготовити лаврове листя можна дізнатися докладніше з відео “Лавровий лист//Заготівля Назім”:

Нехтувати кожним із правил ні в якому разі не можна. Інакше не вдасться зберегти лаврове листя та гілки протягом довгого часу.