Як правильно зберігати компот

Компот незаперечно смачний і корисний напій, але, на жаль, зіпсованим напоєм легко отруїтися, а термін його придатності не такий вже й великий.

Тому знання всього декількох важливих правил зберігання компоту допоможе врегти його протягом визначеного часу. Також важливо вміти “не розгубити” його корисність і не зіпсувати напій, зберігаючи в стерилізованому вигляді.

Зміст

Правила зберігання компотів

Зберігати свіжозварений компот із ягід і фруктів зовсім нескладно. Основне, щоб температурні показники в місці зберігання були в межах від 2 до 14 °С. Максимально він може бути придатним до вживання не довше ніж 2 доби при мінімальній температурі. Якщо вона буде вищою (зазвичай це кімнатна температура), то термін стане меншим (5 годин).

Остиглий компот треба перелити в тару зі скла або пластику (це не кращий варіант, але в ній зручніше заморожувати напій) і відправити в холодильний пристрій. До речі, в морозилці компот може пролежати в придатному стані до кількох місяців.

Залишати компот відкритим не можна. Інакше в тару з ним швидше зможуть пробратися бактерії, що викликають бродіння. Викидати скислий напій не варто, він може підійти для приготування вина.

Зберігання компоту з сухих фруктів і ягід нічим не відрізняється від напою, звареного зі свіжих плодів. Але зіпсуватися він може через 4 доби.

Вишневий компот потрібно зберігати в таких же умовах, як і перераховані вище напої, але для того щоб цей напій, після настоювання не став надто кислим його варто через 4 години після приготування процідити. Термін його придатності 2 доби.

Правила зберігання консервованих компотів

Цей вид заготовок може зберігатися досить довго. Особливих умов для зберігання консервованих компотів не треба. Головне тільки дотримуватися кількох важливих правил:

  • в місці, де буде зберігатися напій показники градусника не повинні перевищувати позначку вище 20 °С (підійде підвал, погріб, комора або нежаркий балкон);
  • відразу після приготування відправляти компоти на зберігання не слід, для початку знадобиться поспостерігати за ними протягом деякого періоду (помутнілі банки, з бульбашками та піною потрібно буде стерилізувати повторно);
  • важливо на кожній тарі з компотом залишити надпис із датою, коли його «закрутили», особливо, якщо він приготовлений із фруктів з кісточками; термін їх зберігання менший всіх інших (1 рік і не більше, потім він шкідливий для здоров’я); напої без кісточок можуть зберігатися 3 роки;
  • періодично подібні заготовки необхідно перевіряти, аби переконатися, що серед них немає вздутих або помутнілих.

Дотримання всіх перерахованих рекомендацій дозволить довгий час мати під руками смачний компот, який не можна замінити ніяким магазинним напоєм.