Як правильно зберігати імбирні пряники

Імбирні пряники – це чарівний, зазвичай святковий, кондитерський виріб. Але часто трапляється так, що до особливого чаювання ще кілька днів, а випічка вже готова. Тоді важливо зберегти свіжість пряника до потрібного моменту.

Існує всього декілька важливих рекомендацій по зберіганню пряників, якими не можна нехтувати.

Загальні правила зберігання пряників

Імбирні пряники можуть зберігатися досить тривалий час (майже 3 місяці). Все через те, що в їх складі є інгредієнти (мед і спеції), які виступають природними консервантами. Протягом першого місяця, після приготування, десертний виріб має найбільш яскраво виражені смакові якості.

Пряники зі смаком імбиру з глазур’ю (кондитери її називають «айсінг») зберігаються трохи менше. Гарне покриття поводиться досить капризно, й вимагає до себе особливого ставлення в плані зберігання.

  1. Оптимально, якщо в місці, в яке поміщені на зберігання глазуровані імбирні пряники, показники градусника коливаються в межах +18 °С + 23 °С.
  2. В холодильному пристрої глазурне покриття пряників може відволожитися, а сам виріб втратити якість через різку зміну температурних умов. Тому зберігати пряники бажано не в холодильнику й загорнутими в плівку.
  3. Показники вологості повітря, в місці, де зберігаються пряники, повинні складати 75%. Якщо вони будуть нижчими цієї норми, то пряники засохнуть, а глазур стане ламкою й відшарується. При високих показниках вологості солодка випічка перетвориться в дуже м’який (як для цього виду печива) виріб.

Природно, для того щоб цілком насолодитися смаковими якостями пряників, потрібно вжити їх протягом 1 місяця після приготування.

Зберігання розписних пряників-козуль

Козулі – це різновид пряників, які є традиційним частуванням поморів (північного народу). У тісті такого виробу немає меду або його дуже мало, крім того, в ньому зовсім небагато жиру. У зв’язку з цим, зберігати пряники-козулі можна протягом досить тривалого періоду часу. Іноді така випічка може бути придатною до вживання цілих 3 роки. Такий продукт необхідно відправляти на зберігання в герметично закритому пакеті, який має зіп-застібку. Таким чином, він буде захищеним від вологи. Відправляти пакет із пряниками на зберігання необхідно в кухонну шафку пенал, далеко від плити або радіатора.

Див. відео “Пряник після 1 року зберігання. Як зберігати імбирний пряник “від” Ласуни Жу “: