Імбирні пряники – це чарівний, зазвичай святковий, кондитерський виріб. Але часто трапляється так, що до особливого чаювання ще кілька днів, а випічка вже готова. Тоді важливо зберегти свіжість пряника до потрібного моменту.
Інгредієнти: Пряники
Існує всього декілька важливих рекомендацій по зберіганню пряників, якими не можна нехтувати.
Загальні правила зберігання пряників
Імбирні пряники можуть зберігатися досить тривалий час (майже 3 місяці). Все через те, що в їх складі є інгредієнти (мед і спеції), які виступають природними консервантами. Протягом першого місяця, після приготування, десертний виріб має найбільш яскраво виражені смакові якості.
Пряники зі смаком імбиру з глазур’ю (кондитери її називають «айсінг») зберігаються трохи менше. Гарне покриття поводиться досить капризно, й вимагає до себе особливого ставлення в плані зберігання.
- Оптимально, якщо в місці, в яке поміщені на зберігання глазуровані імбирні пряники, показники градусника коливаються в межах +18 °С + 23 °С.
- В холодильному пристрої глазурне покриття пряників може відволожитися, а сам виріб втратити якість через різку зміну температурних умов. Тому зберігати пряники бажано не в холодильнику й загорнутими в плівку.
- Показники вологості повітря, в місці, де зберігаються пряники, повинні складати 75%. Якщо вони будуть нижчими цієї норми, то пряники засохнуть, а глазур стане ламкою й відшарується. При високих показниках вологості солодка випічка перетвориться в дуже м’який (як для цього виду печива) виріб.
Природно, для того щоб цілком насолодитися смаковими якостями пряників, потрібно вжити їх протягом 1 місяця після приготування.
Зберігання розписних пряників-козуль
Козулі – це різновид пряників, які є традиційним частуванням поморів (північного народу). У тісті такого виробу немає меду або його дуже мало, крім того, в ньому зовсім небагато жиру. У зв’язку з цим, зберігати пряники-козулі можна протягом досить тривалого періоду часу. Іноді така випічка може бути придатною до вживання цілих 3 роки. Такий продукт необхідно відправляти на зберігання в герметично закритому пакеті, який має зіп-застібку. Таким чином, він буде захищеним від вологи. Відправляти пакет із пряниками на зберігання необхідно в кухонну шафку пенал, далеко від плити або радіатора.
Див. відео “Пряник після 1 року зберігання. Як зберігати імбирний пряник “від” Ласуни Жу “: