Як правильно зберігати хміль в домашніх умовах: сушка, заморожування

Всі, хто самостійно займається пивоварінням, знають, що делікатний збір хмелю – це лише частина шляху до улюбленого напою. Після цього наступають більш відповідальні етапи: сушка і зберігання рослини. Знання декількох необхідних моментів під час заготівлі і зберігання хмелю допоможуть власноруч, а головне, правильно підготувати і зберегти на довгий час один з основних компонентів «домашнього» пива. 

Див.: Правила збору хмелю.

Зміст

Як необхідно сушити хміль в домашніх умовах

Найважливіше, про що слід не забувати збираючись сушити хміль, так це про кілька ключових факторів: час, світло, тепло і вологості. Не можна допустити процеси окислення і ізомеризації (деяка «зміна» якості). Для цього, хміль не повинен сушитися більше, ніж 3 дні і за умови, що температура не буде вищою за 60°C.

При відсутності відповідного приміщення (теплого, темного, без високої вологості) для сушки хмільних шишок, можна використовувати і навіс на свіжому повітрі.

Тару з хмелем треба розміщувати на поверхні тільки тоді, коли повністю спаде роса. Залишати ємності з хмільною заготівлею на вулиці на ніч не можна. Потрібно занести їх в будинок, а на наступний день знову віднести під навіс.

Якщо погода видасться спекотною й сухою, то хмільні шишки висохнуть протягом 1 тижня. Плодоніжка правильно заготовленого інгредієнта для пива повинна бути пружною і ламатися, якщо на неї натиснути.

Для сушіння під час дощової погоди підійде традиційна сушарка для фруктів, в якій є регулятор температурного режиму. Оптимальною температурою, в такому випадку, вважається 45-50°C.

Як зберігати хміль в домашніх умовах

Для заощадження хмелю прийнято використовувати кілька перевірених способів, а точніше, так званих, «місць» зберігання:

  • зіп-пакети із пластику;
  • вакуумна тара, що закривається герметично;
  • пакети з щільного паперу;
  • вакуумні контейнери;
  • мішечки з ткані;
  • герметичні коробки з картону.

Головне для зберігання хмелю в домашніх умовах вибрати приміщення, де прохолодно і обов’язково сухо. Якщо не порушувати ці важливі моменти, то хміль буде придатним до використання протягом 3 років.

У разі, коли прийнято рішення зберігати хмільні шишки в свіжому вигляді, то ідеально для цього підійде морозильна камера (хміль потрібно помістити в вакуумний пакет з фольги), де вони не втратять свої смакові і ароматичні якості. До того ж, термін зберігання сировини збільшується при цьому в цілих 5 разів.

З ще одним методом зберігання основного інгредієнта для пива можна ознайомитися, подивившись відеоролик від Олександра Постнікова:

Найголовніше, необхідно пам’ятати, що волога, світло і тепло здатні зруйнувати хмільні властивості. При окисленні змінюються характеристики хмельових олії, гіркота пропадає і, в підсумку, хміль пахне сиром.

Тому, не варто нехтувати жодним правилом сушки і зберігання хмелю в домашніх умовах, тоді, вийде на довгий час запастися якісною сировиною для пивоваріння.