Як правильно зберігати дубові бочки

Дубовими бочками в останні роки користується все більше й більше людей. Без них ніяк не обійтися тим, хто звик готувати самостійно різні напої та соління.

Порожні дубові бочки варто вміти правильно зберігати, інакше вони можуть розсохнутися. Тому їх власникам слід уважно вивчити рекомендації від фахівців із приводу зберігання такої важливої й не дуже дешевої тари.

Загальні правила зберігання бочок

Бочки з-під різних продуктів мають відмінності в плані зберігання.

Від коньяку

Після того як коньяк закінчиться, порожня бочка може швидко розтріснутися. Так на деревину впливає спирт: він витягує з неї більшу частину поживних речовин і вона виснажується. Без спирту дубова бочка може знаходитися не довше, ніж одну добу. Після цього, її відразу ж потрібно заповнити коньяком. Так само обробляються бочки, в яких були соління.

Від вина

Спустошена бочка від винного продукту може протриматися деякий час в якісному стані, якщо правильно провести її обробку (цей процес необхідний для того, щоб запобігти утворенню в тарі грибків, якщо його не зробити, то вино в такій бочці буде прокисати):

  • спочатку, ємність потрібно промити холодною водою, щоб позбутися від осаду;
  • видалити винний камінь можна гарячим розчином кальцинованої соди (2%; 200 грамів на 10 літрів води); ним необхідно наповнити тару до половини й ретельно промити боки (котячи бочку, завдяки цій дії розчин ополіскує її бічні сторони);
  • промивши ємність, таким чином, її потрібно сполоснути, щоб до кінця позбутися від соди;
  • наступний процес – промивка холодною водою;
  • після цього бочка повинна просохнути; всі пробки та кран слід відкрити, а потім перевернути її верх дном;
  • суху бочку треба окурити за допомогою сірки; для того щоб газ зміг утримуватися всередині всі отвори треба заткнути пробками або «кляпами» з чистої тканини. Для обкурювання є спеціальний пристрій – окурник.

Подібний процес краще все-таки довірити фахівцеві, так як неправильні дії можуть зашкодити здоров’ю. Після обкурювання тару слід відправити на зберігання в прохолодне місце, з вологістю 75% і хорошою вентиляцією. Якщо немає можливості створити правильні умови для зберігання бочки, то її можна наповнити водою з консервантами. Тару при зберіганні не можна залишати на голій землі, краще зробити підстилку з дерев’яних брусків.

Зберігання нової дубової бочки

До моменту експлуатації тара повинна залишатися обгорнутою в поліетилен. Він не дозволяє «рідній» вологості випаровуватися, а рідина із зовні не зможе пробратися всередину.

Досвідчені господині запевняють, що трохи тріснуту бочку можна реанімувати, якщо залити її звичайною водою та почекати кілька днів. За цей час дощечки набухнуть і “пригорнуться” назад одна до одної.

Див. відео “Як зберігати порожню бочку, щоб не розсихалася?”: