Дубовими бочками в останні роки користується все більше й більше людей. Без них ніяк не обійтися тим, хто звик готувати самостійно різні напої та соління.
Інгредієнти: Бочки
Порожні дубові бочки варто вміти правильно зберігати, інакше вони можуть розсохнутися. Тому їх власникам слід уважно вивчити рекомендації від фахівців із приводу зберігання такої важливої й не дуже дешевої тари.
Загальні правила зберігання бочок
Бочки з-під різних продуктів мають відмінності в плані зберігання.
Від коньяку
Після того як коньяк закінчиться, порожня бочка може швидко розтріснутися. Так на деревину впливає спирт: він витягує з неї більшу частину поживних речовин і вона виснажується. Без спирту дубова бочка може знаходитися не довше, ніж одну добу. Після цього, її відразу ж потрібно заповнити коньяком. Так само обробляються бочки, в яких були соління.
Від вина
Спустошена бочка від винного продукту може протриматися деякий час в якісному стані, якщо правильно провести її обробку (цей процес необхідний для того, щоб запобігти утворенню в тарі грибків, якщо його не зробити, то вино в такій бочці буде прокисати):
- спочатку, ємність потрібно промити холодною водою, щоб позбутися від осаду;
- видалити винний камінь можна гарячим розчином кальцинованої соди (2%; 200 грамів на 10 літрів води); ним необхідно наповнити тару до половини й ретельно промити боки (котячи бочку, завдяки цій дії розчин ополіскує її бічні сторони);
- промивши ємність, таким чином, її потрібно сполоснути, щоб до кінця позбутися від соди;
- наступний процес – промивка холодною водою;
- після цього бочка повинна просохнути; всі пробки та кран слід відкрити, а потім перевернути її верх дном;
- суху бочку треба окурити за допомогою сірки; для того щоб газ зміг утримуватися всередині всі отвори треба заткнути пробками або «кляпами» з чистої тканини. Для обкурювання є спеціальний пристрій – окурник.
Подібний процес краще все-таки довірити фахівцеві, так як неправильні дії можуть зашкодити здоров’ю. Після обкурювання тару слід відправити на зберігання в прохолодне місце, з вологістю 75% і хорошою вентиляцією. Якщо немає можливості створити правильні умови для зберігання бочки, то її можна наповнити водою з консервантами. Тару при зберіганні не можна залишати на голій землі, краще зробити підстилку з дерев’яних брусків.
Зберігання нової дубової бочки
До моменту експлуатації тара повинна залишатися обгорнутою в поліетилен. Він не дозволяє «рідній» вологості випаровуватися, а рідина із зовні не зможе пробратися всередину.
Досвідчені господині запевняють, що трохи тріснуту бочку можна реанімувати, якщо залити її звичайною водою та почекати кілька днів. За цей час дощечки набухнуть і “пригорнуться” назад одна до одної.
Див. відео “Як зберігати порожню бочку, щоб не розсихалася?”: