Кмин здавна цінується в кулінарії, косметології та народній медицині. Його ароматні й цілющі властивості заслуговують на повагу. Збір кмину звичайного дуже трудомісткий процес, а ось з чорного його родича роблять чудодійну ефірну олію. В одному й іншому випадку, всі хочуть, якнайдовше зберегти такі цінні продукти.
Інгредієнти: Кмин
Для того щоб кмин був в придатному стані тривалий час, необхідно дотримуватися всіх правил зберігання насіння або ж масла. Це зовсім не складно. Головне тільки, нічого не упустити й не нехтувати навіть дрібними порадами.
Зміст
Як зберігати насіння кмину
Для початку слід розуміти, що незалежно від того куплений або заготовлений самостійно кмин, він повинен бути якісним і правильно висушеним. Найдоступнішим і поширеним продуктом вважаються насінини звичайного кмину. Зазвичай їх купують в аптеці й зберігають в оригінальній упаковці в сухому й темному приміщенні в умовах кімнатної температури (так само зберігаються й чорні насінини). Якісним насіння залишається протягом 2 років. Після, їх вживати можна, але вони вже не такі цілющі. Також зберігати насіння кмину можна в герметичній скляній тарі.
Як зберігати сухі парасольки звичайного кмину
У сучасному світі мало хто може похвалитися тим, що зібрав і засушив самостійно суцвіття кмину. Але цілющі трави залишаються на піку популярності завжди і багато хто намагається обов’язково, якимось чином, запастися цим корисним засобом. Після придбання або самостійного засушування лікарської сировини, її слід правильно зберігати (зберігання нічим не відрізняється від зберігання, наприклад, ромашки, чебрецю та іншого). Для зберігання кмину в такому вигляді необхідно вибирати картонні коробки або полотняні (з натурального матеріалу) мішечки й відправити їх в сухе місце. Головне, щоб на упаковку не могла впливати пара (наприклад, на кухні), інакше суцвіття відволожиться. Якщо зберігати парасольки кмину в скляній банці, то її не можна щільно закривати, а потрібно прикрити «кришкою» з натуральної тканини або ж пергаменту. Максимально сухий кмин може зберігатися протягом півтора року.
Як зберігати масло чорного кмину
Від «правильності» зберігання залежить те, наскільки корисним буде залишатися масло чорного кмину. Умови зберігання цього продукту мало чим відрізняються від умов зберігання інших ефірних олій. Найкращою тарою вважається спеціальна темна пластикова або бляшана пляшка, або ж банка зі щільною кришкою. Оптимальною температурою є показники від +8 до +25 °С. На упаковку з продуктом не повинні потрапляти сонячні промені. Найкращим місцем для зберігання є холодильник або інше прохолодне місце. Придатною до вживання олія кмину є протягом двох років.
Найголовніше під час зберігання корисних продуктів не нехтувати важливими порадами фахівців.