Як правильно заморозити хрін на зиму в морозилці: способи заморозки кореневого і листового хрону

Хрін – це особлива пікантна приправа, яка має багато корисних речовин, тому допомагає зміцнити імунітет та захистити організм від різноманітних вірусів. Тож хрін завжди має бути під рукою. І щоб вам не доводилося часто купляти хрін, можна просто купити його один раз та заморозити в потрібній кількості. Зараз ми розкажемо про всі способи заморозки кореневого та листового хрону.

Зміст

Чи можна заморожувати хрін

Хрін можна і треба заморожувати, адже низькі температури ніяк не впливають на корисні речовини, які в ньому є. А ще, після заморозки смак та аромат хрону стає ще більш яскравим та насиченим. Таку заготовку можна використовувати абсолютно у всіх стравах, в які треба покласти свіжий корінь хрону.

Способи заморозки кореневого хрону

Спочатку покладіть коренеплід в ємність з водою і лишіть на 2 години, щоб він добре відмок. Потім ретельно вимийте хрін та добре вичистіть його ножем.

Як заморозити хрін

Можна користуватися як ножем так і спеціальним приладдям для чистки овочів. Зразу ж варто сказати, що чистка –  це досить довготривале заняття. Але ви можете заспокоїти себе тим, що потім вам вже не доведеться нічого чистити, бо заморожений хрін буде повністю підготовлений до вживання.

Як заморозити хрін

Щоб очищений хрін не втратив свій аромат, його зразу ж треба покласти в ємність з прохолодною водою.

Як заморозити хрін

Перед тим, як починати процес заморожування, кожен коренеплід треба добре промокнути рушником. Якщо цього не зробити – на заготовці утвориться лід.

Хрін шматочками

Хрін треба порізати на шматочки по 2-3 сантиметра в довжину та скласти в пакети або контейнери. Пакети необхідно зав’язати чи защіпнути, а контейнери – добре закрити. Потім можна складати їх в морозильну камеру.

Якщо вам необхідно подрібнити хрін, то такі шматочки можна буде відправити в блендер чи м’ясорубку, не розморожуючи.

Як заморозити хрін

Це відео присвячене зберіганню хрону у вигляді заморозки:

Тертий хрін

Якщо ви точно знаєте, що будете використовувати лише тертий хрін, тоді можете зразу ж подрібнити його за допомогою блендера, м’ясорубки чи звичайної тертки.

Але якщо берете ручну, а не електричну м’ясорубку, чи тертку, пам’ятайте про те, що у хрону дуже сильні випари. Тому варто захистити дихальні шляхи та очі. Для цього підійде медична маска та окуляри для плавання або інші, які добре прилягають до обличчя.

Як заморозити хрін

Якщо ви використовуєте електричну м’ясорубку, то надіньте на вихідний отвір целофановий пакет. Він поглине більшість запахів і у вас не будуть текти сльози з очей.

Найзручнішим способом подрібнення є нарізка за допомогою комбайна або блендера. Оскільки коріння є дуже щільним, обирайте потужність 600-700 Вт.

Як заморозити хрін

А в цьому відео ви зможете побачити, як чистити хрін без сліз:

Хрін з яблуком і лимонним соком

Хрін можна зберігати у вигляді соусу чи закуски. Це дуже хороший і зручний спосіб заморозки. Наприклад, можете разом з хроном натерти яблуко та змішати їх з 1-ю чайною ложкою лимонного соку. Хрін і яблука треба брати в пропорції: 1 до 1-го. Таку заготовку найкраще заморожувати в формах для льоду або в пакеті, розподіливши масу тонким шаром.

Як заморозити хрін

Після того, як кубики замерзнуть в формах, їх треба дістати та перекласти в пакет, аби вони займали менше місця, а формочку можна було використовувати далі. Щоб вона не мала специфічного запаху, а самі кубики швидко витягалися, рекомендуємо застелити форми харчовою плівкою.

Як заморозити листя хрону

Листя хрону – це ароматна зелень, яка точно стане у нагоді в холодну зимову пору. Щоб заморозити листя, його треба промити під краном, добре просушити рушником та розкласти в пакети порціями. Не варто складати все в один пакет, бо зелень не можна повторно заморожувати. Тому краще зробити окремі порції на кожну страву. Листя хрону використовують відразу ж, не розморожуючи.

Як заморозити хрін

Термін зберігання хрону в морозилці

Хрін може зберігатися від 10-ти до 12-ти місяців. Але температура в морозильній камері повинна постійно знаходитися на позначці -18 градусів за Цельсієм.