Гриби – це завжди смачно. Тому якщо ви збираєте або купляєте гриби восени – зробіть запаси на зиму. А аби вони не зіпсувалися – заморожуйте.
Інгредієнти: Гриби
Можна заморожувати будь-які види грибів: опеньки, лисички, печериці, рижики. Головне знати основні принципи заморожування, адже вони підходять для всіх видів.
Зміст
Сортування грибів після збору
Щоб правильно посортувати гриби, треба знати на які основні типи вони поділяються:
- сумчасті (трюфелі, сморчки);
- пластинчасті (наприклад, сироїжки);
- трубчасті (білі гриби, підберезники).
Якщо ви хочете заморозити гриби сирими, то краще обирати трубчасті. Річ у тім, що їх капелюшки вбирають багато води, тому варити такі гриби не рекомендується, хоча і не забороняється. Якщо ви зварите трубчасті гриби – не забудьте добре витиснути їх перед тим, як класти в морозильну камеру.
А от пластинчаті гриби (наприклад, опеньки) відварювати варто завжди.
Що ж стосується сумчастих, то їх також треба відварити і відтиснути, а потім вже заморожувати.
Як підготувати гриби до заморожування
Необхідно вибрати гарні, міцні, неушкоджені грибочки, почисти грубою.щіткою від сміття та бруду. Якщо гриби надто брудні – помийте їх в проточній воді. Але у випадку, коли їх планують заморожувати сирими, гриби треба попередньо обсушити на рушнику. Після цього необхідно зрізати нижні, забруднені частини ніжок.
Способи заморозки грибів на зиму
Як заморозити сирі гриби
Для такого виду заморозки, ідеальним варіантом будуть білі гриби або красноголовці.
Якщо гриби маленькі, то їх треба заморожувати цілими, а великі варто порізати на кружальця товщиною в 1-2 сантиметра.
Далі гриби треба скласти на деко, поставити в морозилку, а коли вони замерзнуть – перекласти в пакети або контейнери і поверхнути в холод на зберігання.
Це відео присвячене тому, як правильно заморожувати білі гриби:
Як заморозити відварені гриби на зиму
Перед тим, як варити, гриби нарізають, потім кладуть в киплячу воду та варять 5-10 хвилин. Після цього відкидають на друшляк і коли вода добре стече – розкладають в контейнери та заморожують.
Якщо ви варили опеньки, то бульйон можна просто вилити, а якщо білі гриби – приготувати на них суп.
Ще одне відео про те, як заморжувати гриби на зиму:
Замороження смажених грибів
Тут можна використати як трубчасті, так і пластинчасті види грибів. Гриби треба нарізати шматочками або пластинами. Далі покладіть їх на сковорідку, дайте вийти воді, потім додайте олії та смажте 20 хвилин без солі та інших спецій.
Після цього розкладіть гриби в контейнери і поставте в морозильну камеру. Таку їжу треба трохи розігріти на сковороді, попередньо не розморожуючи, і можна подавати до столу.
Замороження запечених в духовці грибів
Щоб зберегти смак та аромат грибів – запечіть їх в духовці. Для цього викладіть гриби на чисте деко (без олії), поставте в духову шафу і запікайте до готовності. Потім розкладіть в контейнери та заморозьте.
Температура заморозки і терміни зберігання заморожених грибів
Гриби можуть зберігатися всю зиму, якщо ви будете постійно підтримувати в морозильній камері температуру -18 градусів за Цельсієм.
Як правильно розморожувати гриби
Щоб розморозити сирі гриби, їх треба перекласти на ніч в основне відділення холодильника, на нижню полицю. А потім потримати ще годину при кімнатній температурі.
Ті гриби, які проходили термічну обробку, розморожувати взагалі не треба, просто кидайте їх в каструлю чи на сковорідку на кілька хвилин.
Відео про те, як варити гриби для заморожування:
А це відео про заморожування печериць: