Як правильно заморозити буряк на зиму в домашніх умовах

Буряк – це дуже смачний і корисний овоч, який можна використовувати для приготування перших страв, салатів. А щоб буряки добре зберігалися, їх можна заморозити.

Попередня підготовка овочів

Треба відібрати гарні буряки з гладкою шкіркою, без пошкоджень.

Буряк

Також варто звернути увагу на хвостик коренеплоду. Якщо він один – буряк м’який і смачний, а якщо їх багато – він жорсткий.

Хвостики треба відрізати, а буряки ретельно вимити в теплій воді, щоб позбутися землі та іншого бруду.

В цьому відео можна побачити, як правильно вибирати буряк.

Замороження буряка на зиму: рецепти

Як заморозити сирий буряк

Працювати з буряком краще в рукавичках, аби він не забруднив руки.

Буряк треба почистити від шкірки, ще раз помити та відкласти, аби з нього добре стекла вода.

очищаємо буряк

Після цього треба вирішити, як саме нарізати буряк. Для різних страв підходять різні способи нарізки:

  • пюре;
  • дрібне натирання на тертці;
  • нарізка кубиками або кружальцями.

Якщо ви просто ріжете буряк на шматочки, то його можна зразу ж починати заморожувати.

нарізаємо буряк

Щоб буряк добре заморозився та не злипався, спочатку його вкладають на деко в один шар та ставлять в морозилку на кілька годин. І лише потім складають в пакети, які герметично закривають та відправляють на зберігання в морозильну камеру.

Натерта на тертці

Щоб заморозити пюре, треба спочатку порізати буряк на шматки, потім перемолоти в блендері та залити в форми для льоду. Коли кубики заморозяться, їх дістають та викладають в пакет. Така форма заморозки ідеальна для додавання в борщ.

Пюре в формах

В цьому відео можна побачити, як заморозити овочі на зиму.

Як заморозити варений буряк

Тепер трохи розкажемо по те, як заморозити варений буряк.

Овочі можна варити як зі шкіркою, так і попередньо почистивши. Їх треба покласти в каструлю, повністю залити холодною водою та варити від 40-ка до 60-ти хвилин.

 

варимо буряк

Також можна приготувати буряк в мікрохвильовці. Для цього його кладуть в кілька пакетів з целофану, зав’язують та вмикають пічку на максимальну потужність  тримають в ній буряк 10-15 хвилин.

Чистимо відварну буряк

Якщо почистити коренеплоди, то їх можна варити і в пароварці або мультиварці.

Ще один спосіб приготування – запікання в духовці. Пекти буряк треба в шкірці, а готовність перевіряти за допомогою протикання ножем. Готується буряк близько 60-ти хвилин.

Готовий буряк треба нарізати кубиками або кружальцями.

Фасуємо відварну буряк

Також можна потерти його на тертці.

Фасуємо натерту на тертці

Ще один варіант – подрібнення в пюре за допомогою блендера. Такий вид буряка підійде для дитячого харчування.

Пюре з буряка

Часто постає питання: чи можна заморозити буряк цілим? Так, це можливо, але треба пам’ятати, що після розморожування він втрачає свою структуру. Тому такий вид заморожування просто незручний.

ціла буряк

Ще одне відео, присвячене заморожування буряка на зиму.

Чи можна заморозити бадилля буряка

Заморожувати можна не тільки самі буряки, а і їх бадилля. З нього виходить чудовий вітамінний борщ.

бадилля

Треба вимити листки, висушити на рушнику та порізати смужками як зелену, так і червону частину. Бадилля фасують в пакети і кладуть в морозилку.

Скільки зберігати і як розморожувати буряк

Середній термін зберігання буряка – 10 місяців. Головне – підтримувати стабільну низку температуру (-18 градусів).

заморожена буряк

Буряки не треба розморожувати перед приготуванням перших страв. Варений буряк додають в самому кінці, а сирий – в середині приготування.

Якщо треба розморозити буряк на салат, варто викласти його на стіл або потримати в основному відділенні холодильника до повного розморожування.