Як правильно сушити шипшину в домашніх умовах: сушка плодів, листя і квітів

Унікальність шипшини в тому, всі її частини (коріння, стебла, листя, квіти та, звичайно ж, плоди) дуже корисні. Хоча більшість звикла запасатися на зимний період лише плодами. Тому варто ознайомитись з тонкощами сушіння усіх складових шипшини, щоб скористатися можливістю зробити заготівлі для заварювання цілющого чаю.

Як сушити шипшину

Як і коли збирати шипшину

Різні частини рослини необхідно збирати в різний час:

  • Квіти слід заготовлювати в червні, до того часу коли пелюстки ще не почали опадати.
  • Листя необхідно збирати в липні-серпні. Важливо, щоб вони ще не пожовкли (це починає відбуватися у вересні).
  • Шипшинові плоди треба заготовлювати під кінець літньої пори до настання перших морозів. Головне, щоб ягоди були повністю спілими.

Як сушити шипшину

Підготовка шипшини до сушіння

Зібраний урожай необхідно перебрати: викинути пошкоджені та підгнилі плоди та пошкоджені комахами листочки.

З плодів треба повністю видалити чашолистки та трохи вкоротити плодоніжки.

Як сушити шипшину

Перед сушінням шипшинові складові мити не слід, цей процес оброблювання дозволяється уже в сухому вигляді, перед тим, як планується заварювати чай.

Як сушити шипшину

Якщо на листках є сліди пилу чи бруду, то їх можна сполоснути у воді, а потім старанно просушити на паперових рушниках.

Як сушити шипшину

Сушка природним способом

Сушити плоди цим способом не рекомендовано, але дехто ним користується. Хоча це досить довготривалий процес (від 2 до 4 тижнів). За цей час втрачається значна кількість вітамінів. Якщо користуватися цим методом, то варто пам’ятати, що сушіння повинно відбуватися в добре провітрюваному приміщенні, куди не потрапляють сонячні проміння. Добре під час цього процесу накрити плоди папером і час від часу перемішувати їх.

Як сушити шипшину

Сушити листя та квіти таким чином цілком зручно. Їх також необхідно відправити в приміщення, що добре провітрюється та захищене від сонячного світла.

Oleg Churilov підготував відео, де йдеться про те, як правильно збирати та заварювати шипшину:

В духовці

Шипшинові плоди необхідно розмістити в один шар на форму для випічки та відправити в розігріту духовку до 50-60 °C. Для того щоб була правильна циркуляція повітря, її дверцята не слід зачиняти до кінця. Через кожні 2 години деко з ягодами варто виймати та перемішувати їх. На сушіння піде, приблизно, 10-12 годин.

Як сушити шипшину

Сушіння листя та квітів відбувається так само, але при мінімальній температурі. Готовність продукту необхідно перевіряти через кожні пів години. В середньому цей процес займе від 3 до 5 годин.

На відео від каналу «Elena Puzanova» варто ознайомитись з секретами сушіння шипшини в духовці для вітамінного чаю:

У електросушарці

Підготовлені плоди потрібно розмістити на посудини пристрою в один шар. Температура електросушки повинна становити 65-70 °C. Через 10-14 годин цілющі ягоди на зиму будуть готовими. Для рівномірного висихання палети необхідно через кожні дві години міняти місцями. Досвідчені домогосподарки ще й протикають шипшинову шкірку, щоб плоди швидше сохли.

Як сушити шипшину

Листя й квітки треба сушити окремо. Їх також необхідно розмістити на палетах тонким шаром (до 5 мм). Сушитися вони повинні при температурі 35-40 °C. Процес, в середньому, займе 4-6 годин.

В аерогрилі

Сушити одночасно великі обсяги шипшини не варто. Слід розділити її на невеликі порції. Плоди необхідно викласти на спеціальні сітки аерогрилю. Для того щоб циркуляція повітря була кращою, кришку потрібно залишити напіввідкритою. Швидкість обдування пристрою під час сушіння шипшини повинна бути на максимальній позначці, а температура має становити, приблизно, 55-60 °C. Для приготування продукту знадобиться 40 хвилин. Якщо цього часу не вистачило, то таймер можна встановити ще на 20 хвилин.

У мікрохвильовці

Сушити плоди шипшини в мікрохвильовці не можна, тому що в ній сохне лише верхній шар ягід, а середина залишається вологою. Такий продукт скоро зігниє та не буде, звичайно ж, придатним до споживання.

А ось листя й квітки сушаться в мікрохвильовці досить добре. Їх необхідно викласти на плоску тарілку, застелену паперовою серветкою, зверху продукти також слід накрити серветкою. Для сушіння, при максимальній температурі, знадобиться, приблизно, 2-3 хвилини.

Як сушити шипшину

Як зберігати сушену шипшину

Після сушіння, весь обсяг шипшини необхідно декілька днів потримати в коробці з картону або дерева, для того щоб вологість, що залишилася в готовому продукті, розподілилася рівномірно. І вже потім її можна розфасовувати по герметичних посудинах або бавовняних мішечках. Придатними до споживання сухі складові шипшини можуть бути 36 місяців.

Як сушити шипшину