Щавель широко використовують в кулінарії, бо ця рослина має чудові смакові якості та є джерелом великої кількості вітамінів. Щавель вживають як свіжим, тільки зірваним, так і сушеним. Тому пропонуємо вам дізнатися, як правильно його сушити. Ми розкажемо всі нюанси, які допоможуть вам заготувати щавель так, щоб він чудово смакував та не зіпсувався.
Інгредієнти: Щавель
Зміст
Як і коли збирати щавель
Щавель треба збирати з травня до середини червня. Якщо ви робитимете це пізніше – в ньому буде забагато щавлевої кислоти. А в такій кількості вона не дуже корисна для організму.
Щавель треба збирати в суху сонячну погоду, бо якщо на ньому буде багато роси – він може не висохнути та почати гнити. Зрізати щавель необхідно ножицями, обрізати листочки разом з стеблами, відступаючи від землі 2-3 сантиметри.
Це відео присвячене користі та шкоді щавлю:
Як правильно сушити щавель
Сушити щавель можна на повітрі або в сушарці.
На повітрі
Щавель не треба мити, тільки переберіть його та видаліть пожовклі і зів’ялі листочки. Далі зробіть з них невеличкі пучки та розвісьте в сухому провітрюваному приміщенні. Пам’ятайте, що на щавель не має потрапляти пряме сонячне проміння. Найчастіше, для сушіння використовують горище або веранду. Якщо на вулиці сухо і тепло – щавель висохне за 10-15 днів.
Також можна розкласти листочки на аркуші паперу і час від часу перевертати. А якщо ви попередньо подрібните щавель – він висохне набагато швидше.
До речі, аби створити кращу циркуляцію повітря та пришвидшити процес, варто розкладати щавель не на папері, а на ситі.
Коли надворі хороша погода – сушіть щавель під навісом. Але також слідкуйте, аби на зелень не потрапляло пряме сонячне проміння.
У сушарці для овочів і фруктів
В цьому випадку щавель можна мити, але тільки якщо в цьому дійсно є необхідність. Якщо ви це зробили, то, перед викладанням на решітки сушарки, обов’язково його обсушіть. Для цього можна скористатися паперовими рушниками чи просто поставити пучки в склянки, аби вода стекла.
На сушарці треба вибрати режим “Трави”, або обрати температуру 40 градусів за Цельсієм. Сушити можна як цілі листочки, так і подрібнені разом з стеблами. Такий процес сушіння займає приблизно 5-7 годин.
Як зберігати щавель
Коли трава добре стискається в руці і кришиться – вона готова. А от у випадку, коли при стисканні листочки зразу перетворюються на порошок – це значить, що щавель уже пересушений.
Зберігати щавель треба в паперових коробках чи пакетах. Також можна використати і скляну банку, але кришку треба закривати нещільно. Слідкуйте, щоб на щавель не потрапляло пряме сонячне проміння. Тоді максимальна кількість корисних речовин збережеться до кінця строку придатності.
Термін зберігання складає 24 місяці, але краще збирати і сушити щавель кожен рік.