Як правильно сушити банани в домашніх умовах

Сушені банани – це натуральні корисні ласощі, які точно кращі за цукерки. Бо смакують так само чудово, при цьому не містять різноманітних додатків та шкідливих хімічних сполук. Саме тому пропонуємо вам усі можливі варіанти сушки бананів. Обирайте ті, які підходять саме вам, та використовуйте для приготування такої смачної заготовки.

Вибір і підготовка бананів до сушіння

Для сушіння треба обирати щільні та стиглі банани. До речі, можна брати плоди, на шкірках яких є чорні цяточки. Головне, щоб самі банани не були перестиглими і не почали гнити.

Перед сушінням банани варто помити та почистити від шкірки.

Як сушити банани

Після цього подумайте, що ви хочете: бананові чіпси чи в’ялені банани. Від вашого рішення буде залежати те, як саме ви наріжете плоди.

Якщо ви хочете в’ялити банани, то маленькі можете взагалі не різати, а великі порізати на чотири частини. Тобто перерізати спочатку навпіл впоперек, а потім кожну частину ще раз навпіл, але вже вздовж.

Якщо ж ви збираєтеся робити чіпси, тоді треба порізати банани на кружальця товщиною 5-10 міліметрів.

Як сушити банани

Оскільки банани мають здатність темніти, перед тим, як їх сушити, спочатку покладіть фрукти в воду, змішану з соком лимону. На 200 мілілітрів холодної води потрібен сік 1-го лимона. Його можна замінити 1 чайною ложкою лимонної кислоти. Банани треба помістити в воду лишень на 20-30 хвилин.

Далі перекладіть фрукти на друшляк та почекайте, доки вся вода стече.

Способи сушки бананів

На сонці

Цей спосіб використовується для сушіння усіх сухофруктів. І банани теж не є винятком. Просто треба дотриматися деяких правил. Банани варто викласти на решітки і закрити марлею. Так повітря буде добре циркулювати і комахи не почнуть сідати на фрукти. На ніч банани необхідно забирати в дім, аби на них не випадала роса. В середньому, банани сушаться на сонці від 2-х до 4-х днів. Все залежить від їх розміру, а також погодних умов. Тому якщо хочете сушити фрукти на сонці – робіть це в літні спекотні дні.

Як сушити банани

В духовці

Необхідно взяти деко, закрити пергаментом та викласти на нього банани. Щоб вентилювання було кращим – продірявте папір в кількох місцях гострим ножем.

Далі розігрійте духовку до 60-70-ти градусів за Цельсієм, поставте в неї деко і лишіть дверцята причиненими, аби циркулювало повітря. Час від часу перевертайте і перемішуйте банани, аби вони сушилися рівномірно. Маленькі тонкі шматочки висохнуть за 3 години, а на сушіння більших шматків знадобиться більше часу.

Це відео присвячене тому, як сушити бананові чіпси з корицею в духовці:

У електросушарці

Цей спосіб є найбільш зручним та простим. Треба викласти банани в піддони і сушити протягом 10-12-ти годин при температурі  60-70 градусів за Цельсієм. Банани необхідно викласти одним шаром, аби вони не злипалися, а піддони час від часу міняти місцями, щоб фрукти просушувалися рівномірно. Робіть це один раз на 2 години.

Як сушити банани

Якщо ви любите в’ялені банани, то можете витягнути їх трохи раніше. А поціновувачам бананових чіпсів доведеться чекати довше.

Щоб волога, яка лишилася в бананах, розподілилася рівномірно, після сушки їх треба викласти в якусь ємність та почекати кілька годин.

Це відео також присвячене сушінню бананів:

Як зберігати сушені банани

В’ялені банани можна зберігати протягом року. Але для цього їх треба скласти в тару, яка щільно закривається і покласти в основний відсік холодильника.

Якщо ж банани висохли повністю, тоді сміливо складайте їх в контейнер або навіть пакет і зберігайте при кімнатній температурі. Також ці смаколики можна скласти і в паперові пакети.

Як сушити банани