Як найкраще зберігати сиру й варену гречку: де, в чому та як довго

Гречка – це безперечно найкорисніша крупа. До того ж, вартість цього продукту майже завжди непередбачувана. Тому багато господинь вважають правильним запастися гречкою на кілька місяців наперед, про всяк випадок.

Для того щоб ця крупа в період зберігання залишалася придатною до вживання необхідно дотримуватися декількох важливих рекомендацій.

Правила зберігання гречки в домашніх умовах

Зберігаючи гречку в будинку, слід стежити за тим, щоб температура в приміщенні, де вона знаходиться, не перевищувала показник +18 °С. Після розтину магазинної упаковки, крупу обов’язково потрібно пересипати в суху пластикову або скляну тару зі щільною кришкою й помістити її в темне місце, де немає комах. Вологість буде сприяти утворенню цвілі, а про наявність жуків у майбутній каші, природно, що не може бути й мови. Під впливом сонячних променів і надмірного тепла в приміщенні гречка зіпсується завчасно.

Для зберігання корисної крупи підійде й банка, зроблена з металу, головне, щоб її внутрішня сторона не була подряпана. Не можна зберігати продукт у магазинній упаковці, так як її немає можливості, будь-яким чином, закрити герметично.

Якщо планується зберігати велику кількість гречки, то її необхідно попередньо просушити в духовці й тільки після цього помістити в ту чи іншу тару. Для просушування крупи можна скористатися функцією «Суха заморозка», яка є в сучасних морозилках.

Господині з досвідом рекомендують на дно упаковки, в якій буде зберігатися гречка, покласти пару листків лавра або 2-3 зубки часнику разом із лушпинням. Вони запевняють, що це продовжить термін придатності крупи.

Терміни зберігання гречки в домашніх умовах

Більшість думає, що у гречки дуже тривалий період збереження. Але це зовсім не так. Вже через 1 рік і 8 місяців крупа втрачає свої корисні якості й це тільки в тому випадку, якщо були правильно витримані всі параметри умов зберігання. Тому вдома, де складно підтримувати показники вологості та температури в межах норми постійно, гречку бажано не зберігати більше року. Деякі господині для зберігання крупи використовують холодильник, але в таких умовах термін її придатності не стає довшим.

Умови зберігання вареної гречки

Варена гречана крупа може зберігатися не більше, ніж 3 доби, але тільки при дотриманні декількох важливих нюансів:

  • якщо є впевненість в тому, що кашу не з’їдять за один раз, і її потрібно буде відправляти в холодильник, то відразу не слід додавати до неї масло, молоко, підливу, м’ясо та інше;
  • температура холодильного пристрою повинна коливатися в межах +2 … +4 °С;
  • контейнер з гречаною кашею необхідно щільно закрити.

Бажано не готувати велику порцію гречки, так як вона найбільш корисна в свіжому стані.

Дозволяється зберігати варену гречку в морозильній камері в харчовому контейнері. Всі корисні елементи, під час заморозки, в каші зберігаються. Зберігати варену гречку в морозилці можна до 3 тижнів.