Гречка – це безперечно найкорисніша крупа. До того ж, вартість цього продукту майже завжди непередбачувана. Тому багато господинь вважають правильним запастися гречкою на кілька місяців наперед, про всяк випадок.
Інгредієнти: Гречка
Для того щоб ця крупа в період зберігання залишалася придатною до вживання необхідно дотримуватися декількох важливих рекомендацій.
Зміст
Правила зберігання гречки в домашніх умовах
Зберігаючи гречку в будинку, слід стежити за тим, щоб температура в приміщенні, де вона знаходиться, не перевищувала показник +18 °С. Після розтину магазинної упаковки, крупу обов’язково потрібно пересипати в суху пластикову або скляну тару зі щільною кришкою й помістити її в темне місце, де немає комах. Вологість буде сприяти утворенню цвілі, а про наявність жуків у майбутній каші, природно, що не може бути й мови. Під впливом сонячних променів і надмірного тепла в приміщенні гречка зіпсується завчасно.
Для зберігання корисної крупи підійде й банка, зроблена з металу, головне, щоб її внутрішня сторона не була подряпана. Не можна зберігати продукт у магазинній упаковці, так як її немає можливості, будь-яким чином, закрити герметично.
Якщо планується зберігати велику кількість гречки, то її необхідно попередньо просушити в духовці й тільки після цього помістити в ту чи іншу тару. Для просушування крупи можна скористатися функцією «Суха заморозка», яка є в сучасних морозилках.
Господині з досвідом рекомендують на дно упаковки, в якій буде зберігатися гречка, покласти пару листків лавра або 2-3 зубки часнику разом із лушпинням. Вони запевняють, що це продовжить термін придатності крупи.
Терміни зберігання гречки в домашніх умовах
Більшість думає, що у гречки дуже тривалий період збереження. Але це зовсім не так. Вже через 1 рік і 8 місяців крупа втрачає свої корисні якості й це тільки в тому випадку, якщо були правильно витримані всі параметри умов зберігання. Тому вдома, де складно підтримувати показники вологості та температури в межах норми постійно, гречку бажано не зберігати більше року. Деякі господині для зберігання крупи використовують холодильник, але в таких умовах термін її придатності не стає довшим.
Умови зберігання вареної гречки
Варена гречана крупа може зберігатися не більше, ніж 3 доби, але тільки при дотриманні декількох важливих нюансів:
- якщо є впевненість в тому, що кашу не з’їдять за один раз, і її потрібно буде відправляти в холодильник, то відразу не слід додавати до неї масло, молоко, підливу, м’ясо та інше;
- температура холодильного пристрою повинна коливатися в межах +2 … +4 °С;
- контейнер з гречаною кашею необхідно щільно закрити.
Бажано не готувати велику порцію гречки, так як вона найбільш корисна в свіжому стані.
Дозволяється зберігати варену гречку в морозильній камері в харчовому контейнері. Всі корисні елементи, під час заморозки, в каші зберігаються. Зберігати варену гречку в морозилці можна до 3 тижнів.