Як найкраще зберігати смородину різних сортів

Дуже важливо вміти правильно зберігати смородину будь-якого виду. Від цього залежить не тільки термін її придатності, а й те, чи вдасться під час зберігання вберегти більшу частину вітамінних елементів.

Існує кілька смачних способів зберігання смородини, причому кожен з них не вимагає термічної переробки. Досвідчені господині не варять з такого цінного врожаю варення та джеми (вони можуть зберігатися протягом 3 років), щоб не розгубити вітаміни.

Правильний збір та підготовка до зберігання плодів смородини

Збирати смородиновий урожай можна тільки в сонячну погоду, після того, як спаде роса. Червоні ягідки потрібно зривати разом із гілочками, а чорні – навпаки, без них.

Після цього урожай слід дуже акуратно промити (правильно це робити проточною водою, напір повинен бути слабким), а потім залишити просушуватися на паперових серветках. Нестиглі ягідки необхідно викинути разом із листочками та іншим сміттячком.

Методи зберігання смородини

Смородинові ягоди можна заготовити на зберігання декількома перевіреними способами.

В холодильному пристрої

За умови, що збір врожаю плодів смородини відбувався правильно, в холодильнику, в його верхньому відсіку, він зможе добре зберегтися протягом 14 днів.

Червоні та білі ягоди простоять свіжими 2 місяці при показниках градусника +1 °С. При цьому потрібно забезпечити урожай підвищеною вологістю. Для цього треба накрити ємність із плодами зволоженою серветкою або рушником, які періодично слід змочувати в воді. Ягоди, які планується тримати в холодильнику довгий час, не можна мити, це можна зробити вже перед самим вживанням.

Найкраще для зберігання смородини підійде «дихаюча тара»: плетені кошики, маленькі коробки з отворами або харчова плівка.

Див. відео “Як зберегти чорну смородину свіжою без заморозки! Всі вітаміни зберігаються”:

У морозильній камері

Заморожена смородина буде придатною до вживання до нового врожаю, але якщо в морозилці є функція сухої заморозки (-18 °С), а так термін буде меншим від 1 місяця до 3 (все залежить від температурних показників). При цьому в ній збережеться велика частина корисних речовин. Але чим швидше вжити ягоду, тим більше вітамінів у ній буде. Смородинові плоди для заморожування потрібно розкласти одним шаром на плоскій тарі й відправити в морозилку. Коли пройде 5-6 годин розсипчасті крижинки ягід потрібно скласти в харчовий пластиковий лоток, в ємність із вакуумним насосом або іншу зручну тару, в якій раніше були харчові продукти та знову помістити в камеру.

Як зберігати сушені плоди смородини

Заготовлена таким способом смородина може бути придатною до вживання до нового врожаю. Тільки за умови, що її правильно висушать, і зберігати будуть в темному сухому місці, з хорошою циркуляцією повітря та показниками градусника, що не перевищуватимуть + 20 °С.

Самою «правильною» тарою для зберігання такої сушки є ємності з дерева, картону або пластику. Також ідеально підійде мішечок із натуральної тканини. В іншій тарі та при неналежних умовах може розвиватися пліснявий грибок.

Ще смородину можна зберігати в місці, де прохолодно, протягом півроку в перетертому з цукром стані. Такі ж ягоди поміщають на зберігання в морозилку та вживають протягом року.