Сучасні люди все частіше використовують в побуті різні зернові культури, в тому числі й овес. Його зберігають для приготування страв, випічки хліба, виготовлення лікарських засобів, а також як корм для домашніх тварин.
Інгредієнти: Овес
Правильно організоване зберігання вівса в домашніх умовах одним з належних способів, дозволить довгий час мати в запасі якісне зерно.
Зміст
Як правильно організувати збереження вівса в умовах будинку
Найголовніша умова того, що овес буде якісно зберігатися тривалий час – це певні параметри вологості. Тобто, відправляючи зерно на збереження, його спочатку потрібно як слід просушити, для того щоб в майбутньому воно не злежалося. Недостатньо сухий овес може почати грітися і горіти. Тому для зберігання вівса підійдуть і низькі показники градусника.
Герметично закриту тару з вівсом слід час від часу відкривати, щоб перевірити стан продукту. Інакше злежаний (вологий) овес може почати проростати.
Найкраще зберігати цю зернову культуру в тканинних (з натурального матеріалу) мішечках. Це трохи незручно через те, що овес з подібного упакування може висипатися (через потертості). До того ж, такий спосіб не можна назвати естетичним, а якщо зберігати мішок з вівсом в квартирі, то місце під нього теж буде важко знайти.
Рішенням такого роду незручності може бути трикамерна тара зі скляними дверцятами. Вона також може служити підставкою для домашнього млина. У таке сховище можна упакувати більше, ніж 10 кг вівса. Якщо зерна багато, то для його зберігання краще всього підійде комора. Ще для зберігання зернових продуктів існує «зручна конструкція» – спеціальні саморобні мішки. Їх кріплять на стіну і відкривають знизу.
Див. відео: Як легко і просто приготувати вівсяну муку в будинку! Млин Komo Fidibus 21 з Австрії.
Цікавий варіант для зберігання малих порцій зерна.
Кілька способів зберігання вівса
Великі обсяги вівса, призначені для домашньої живності, найкраще зберігати в правильно обладнаному приміщенні. Його стіни необхідно оббити зсередини залізом, а підлоги забетонувати. У такій споруді його зберігають насипом. Періодично овес треба оглядати, і стежити за тим, щоб йому не було волого і в ньому не завелися комахи.
Для малої кількості зернової культури можна придбати або спорудити самостійно ящики-рундуки з брусів і дощок. Зовнішню частину такого пристосування слід оббити жерстю, верх ящика повинен мати кришку, яка буде захищати овес від гризунів. Його необхідно розмістити на підставках. В іншому випадку нижній шар зерна буде тягнути вологу з підлоги.
Перед відправкою на зберігання, овес слід обов’язковим чином продезінфікувати (тільки тоді, коли він призначений для годування тварин), для того щоб знищити спори цвілевих грибів і вберегти його від комах.
Див. відео:
Для зберігання вівса також можна використовувати дерев’яні бочки з щільно прилягаючими кришками. Вибравши будь-який із запропонованих способів збереження вівса на тривалий період, необхідно пам’ятати, що місце для його зберігання має бути добре провітрюваним і закритим. Інакше зерно стане кислим, і його не можна буде вживати в їжу ні людям, ні тваринам.
Див. відео “Як зробити зерносховище своїми руками зі старої бочки”:
Овес з промисловою та господарською метою можна зберігати до 6 років, а термін його придатності як посадкового матеріалу становить не більше, ніж 14 місяців.
Як зберігати овес, призначений для пророщування
Ті, хто пророщує овес для вживання в їжу повинен пам’ятати про те, що його не можна піддавати тепловій обробці, тобто парити, смажити, або сушити. Всі перераховані процеси здатні продовжити термін зберігання зернової культури, але вони зменшують її корисні властивості.
Проростаючи, овес «накопичує» в собі найбільшу кількість вітамінних елементів. Його вживання позитивно впливає на людське здоров’я. Зерно, яке планується пророщувати, слід залишати на зберігання в сухих скляних банках, не закриваючи їх щільною кришкою, а накриваючи марлевою або будь-якою іншою натуральною тканиною. Таким чином, овес зможе «дихати» киснем. Також для цього можна вибрати полотняні мішечки.
Уже пророщений овес потрібно зберігати у відсіку холодильника не більше ніж 1 тиждень. Тару з продуктом слід накрити вологою марлевою тканиною.