Як найкраще зберігати медовуху – де і за яких умов

Медовуха – це смачний напій з приємним ароматом, який готується на основі меду, води (або ягідного соку) і дріжджів. Сучасні люди, зазвичай, вживають її в лікувальних цілях, але приготувати малу кількість напою не просто. Тому, постає питання: як зберігати медовуху в домашніх умовах довгий час. Медовуха не стане передчасно бродити, якщо її правильно «берегти».

Відповідна тара для зберігання медовухи

Тара під питний мед, що забродив, має ключове значення. Саме від неї залежить якість продукту, що зберігається. Найбільше для цього підійдуть дерев’яні (особливо дубові, які коштують не малих грошей) бочки. Дерево дозволяє зберегти всі смакові і цілющі властивості напою.

Якщо немає можливості придбати такі бочки, то дозволяється використовувати і тару зі скла. Цей матеріал не впливає на медовуху та його елементи, жодним чином, не з’єднуються з речовинами напою. А ось металеві бочки ні в якому разі використовувати для зберігання медовухи не можна. Метал здатний не тільки «зруйнувати» якість напою, а й спричинити токсичне отруєння.

Що стосується пластика, то в ньому, також, успішно зберігають медовуху. Але, за словами експертів цієї справи, термін придатності напою в такому випадку не перевищує 1 місяця.

Важливість температури і світла при зберіганні медовухи

Термін зберігання медовухи безпосередньо залежить від температурного режиму (від 5°С до 7°С) в приміщенні, де буде лежати питний мед. Люди, які знають толк у цій справі, рекомендують викопати в землі яму і закопати в неї бутель з цілющим напоєм. Це місце, звичайно ж, треба якось позначити.

Попадання сонячних променів на тару здатне викликати повторний процес бродіння медовухи, а це перетворить лікувальний напій, в звичайну брагу. Щоб уникнути цього, для його зберігання вибирають темне і холодне приміщення.

Скільки зберігається медовуха

Забродивший питний мед, не має обмеженого терміну зберігання. Але все ж, при цьому, необхідно враховувати кілька важливих факторів:

  • після відкривання медовухи вона не може зберігатися більше, ніж 1 рік;
  • медовий напій не можна переносити з місця на місце, тобто збовтувати його;
  • існує думка, що медовуха на дріжджах може зіпсуватися після закінчення 20 років. Раніше, при приготуванні медовухи не використали дріжджі, тому, вона могла зберігатися 30-40 років.

Знання всіх перерахованих моментів допоможе правильно зберегти цілющий медовий напій протягом тривалого періоду.

З відео дізнаєтесь не тільки простий рецепт приготування медовухи без кип’ятіння, але і рекомендації як краще зберігати її в домашніх умовах.