Як найкраще зберігати горох, і яке місце правильніше для цього вибрати

Термін зберігання гороху обумовлений видовою приналежністю рослини. Свіжий і сухий продукт треба зберігати по-різному. Тому не можна нехтувати кількома моментами при зберіганні гороху в тому чи іншому вигляді.

Правильне зберігання свіжого гороху разом зі стручками (а також без них) і дотримання всіх важливих нюансів при збереженні сухого продукту дозволить, на протязі тривалого часу використовувати його для приготування різної смакоти.

Тонкощі зберігання гороху в сушеному вигляді

Купивши засушені горошини, потрібно пам’ятати про декілька необхідних важливих нюансів  під час зберігання продукту:

  • місце для його зберігання має бути максимально темним, достатньо провітрюваним і з мінімальною вологістю повітря;
  • тара для зберігання може бути практично будь-якою: банки зі скла, лотки, полотняні мішечки та ін.;
  • при зберіганні сухого гороху можна скористатися невеликою хитрістю: в ємність з продуктом поставити саморобний невеликий тканинний мішечок із сіллю – це дозволить продукту довго не псуватися та зберігати свою структуру;
  • перед зберіганням треба переконатися, що горох абсолютно сухий і розсипчастий, навіть трохи вологи спричинить за собою розвиток цвілі, гниття й появу паразитів;
  • в тому випадку, якщо горох був куплений в закупореній тарі, після відкривання, його потрібно пересипати в ємність, що також щільно закривається;
  • неправильно, якщо горох зберігається на полиці, що розташована біля плити, від постійного теплого повітря він дуже швидко стане непридатним;
  • час від часу горох, який зберігається, треба оглядати на наявність гнилі з цвіллю, також, якщо відчується неприємний запах від продукту, його найкраще викинути.

Варто зауважити: якщо сушити горох самостійно, то для зберігання підійдуть тільки стиглі горошини: переспілі вийдуть дуже твердими, а трохи зеленуваті – не сильно приємними на смак.

Тонкощі зберігання гороху в свіжому вигляді

Найпоширенішими способами зберігання свіжого гороху на зиму є: консервація, заморожування та сушіння.

Законсервувавши горошок, можна заощадити гроші й не купувати його в магазинах. Існує безліч способів, як це зробити. Ось один із перевірених:

Заморозити горох дуже просто. Його потрібно тільки витягти з стручків, помістити в спеціальний пакетик для морозилки або контейнер, і відправити в морозильний пристрій.

Сушити горох можна самостійно. Для цього його найкраще попередньо проварити в окропі 2-3 хвилини, трохи підсушити і, після, відправити в духовку на кілька годин. Температура пристрою повинна бути 60 °С.

Терміни зберігання горошку в сухому та зеленому вигляді

Потрібні відомості про зберігання покупного засушеного горошку обов’язково є на упакуванні. Їх, звичайно ж, необхідно взяти до уваги. Горошок у свіжому вигляді, вийнятий зі стручків, зберігатися довго не може, тому через кілька днів треба прийняти рішення, який спосіб його зберігання обрати.

Існують тимчасові межі того, скільки повинен зберігатися горох у тому чи іншому вигляді, про них не можна забувати:

  • свіжий зелений горошок у середині стручків можна зберігати до 1 тижня (без природного упакування він придатний довше);
  • заморожений продукт (в стручках або без) може перебувати в морозильному пристрої і його можна вживати в їжу протягом 10 місяців;
  • свіжозібраний зелений горошок, відокремлений від стручків, може зберігатися довше, ніж півроку, але для цього йому необхідно достатньо повітря і надійне укриття від прямого попадання сонця;
  • консерви з горошку можна зберігати протягом 12 місяців (термін може бути й більшим, ніж кілька років), головне тільки, дотримуватися всіх правил при «закручуванні»;
  • сухий горох зберігається роками, але правильніше вжити його в їжу протягом 1 року.

При зберіганні гороху в домашніх умовах, потрібно пам’ятати про найголовніше – йому «не подобається» вологість.