Форель дуже смачний і корисний продукт, але, як і вся риба, швидко псується. До того ж недотримання правил зберігання загрожує важким отруєнням організму.
Інгредієнти: Форель
Свіжа і морожена форель вимагають до себе різних умов заощадження, які необхідно знати обов’язково.
Зміст
Важливі моменти при зберіганні форелі
Після придбання форелі можна тримати її просто в пакеті навіть деякий час, необхідно відразу ж зайнятися її обробкою або ж відправкою на зберігання.
В холодильному пристрої
Зберігати, природно, потрібно випотрошену рибу. Потім її варто поставити в холодильник. Найкраще форель забезпечити ще й додатковим охолодженням, тобто в ємність з рибою слід насипати крижаних осколків.
Досвідчені господині радять перед цим намазати форель слабким розчином оцту з рослинним маслом або занурити в сольовий розчин (перед цим її потрібно буде старанно промити). Така маніпуляція продовжить термін придатності.
Коли на поверхні льоду під фореллю утворюється своєрідний наліт, то його потрібно акуратно видалити (це не означає, що вона вже зіпсована, але є свідченням того, що зберігати її більше не варто, а потрібно вжити).
Зберігати протягом декількох днів подібну рибу можна також в холодильнику в соусі (рослинна олія з оцтом або сіль і вода).
Не можна, щоб біля охолодженої форелі стояли м’ясні копченості або ковбаса (риба вбирає їх запах). А ось молочні продукти, навпаки, від такого сусідства почнуть пахнути рибою.
Див. Відео “Як правильно зберігати форель в холодильнику”:
Перед відправкою на зберігання в холодильний пристрій свіжу або охолоджену форель можна притрусити цукровим піском, так звана, консервація допоможе продовжити термін придатності продукту (цукор перед цим легко змивається під проточною водою і ніяк не позначається на смакових якостях).
У морозильній пристрої
Помістивши форель в морозильну камеру, її краще замотати в пергамент або пакет з поліетилену (це допоможе зберегти смак і якість продукту).
Заморожувати потрібно рибу без надлишків вологи (але мити і чистити її перед відправкою в морозилку потрібно обов’язковим чином), позбутися від неї можна за допомогою паперових рушників. Після розморожування така форель не втратить свій справжній смак.
Народні поради
Багато господинь при зберіганні форелі користуються перевіреними народними способами:
- для того щоб рибне філе довше залишалося соковитим, біля нього потрібно поставити шматок білого хліба, змоченого в горілці;
- продовжити придатність форелі допоможуть гілочки м’яти або полину.
Всі ці нюанси дуже важливі при збереженні подібної риби, тому нехтувати ними не варто.
Терміни та умови зберігання форелі
М’ясо форелі досить жирне, в зв’язку з цим, зберігати його в морозилці годі й більше, ніж півроку. Повторна заморозка неприпустима. Якщо спочатку планується зберігати форель в морозилці, то не варто тримати її деякий час в холодильнику.
Охолоджена риба придатна до вживання протягом декількох днів (2-3 дні). У магазинних умовах цей термін більше (до місяця), але там легше дотримуватися всіх норм охолодження.
Засоленная форель або поміщена в маринад, риба може зберігатися від 1 тижня до 10 днів. Але бажано, щоб при подібному заощадженні не було різких стрибків температури. Тобто не можна таке блюдо тримати деякий час на кухні, а потім відправляти в холодильник по кілька разів. Варто діставати її з судочка порційно.
Дотримуючись всіх рекомендацій по зберіганню форелі, вийде протягом визначеного часу мати в розпорядженні якісний і смачний продукт.